Novosti - januar 2012.

NOVINE U PROGRAMU MLADI EKOREPORTERI

Uvažavajući savremene trendove, medjunarodna koordinacija programa "Young reporters for the Environment", unijela je nekoliko novina i promjena od 2012. godine.

Prije svega, pored članaka i fotografija, uvodi se i video kao forma novinarskog izražavanja.

Radovi se neće ocjenjivati po temama, već po starosnim grupama učesnika i to: 12-15, 16-18 i 19-21 godina, što znači da u našim uslovima mladi ekoreporteri mogu biti stariji osnovci, srednjoškolci i mladji studenti. Učenici mogu prijaviti više od jednog rada i mogu raditi individualno ili u grupama, ali tako da na izradi fotografije mogu raditi do dva učenika, a na članku ili video klipu do 4 učenika.

Od 2012. godina, više nema obaveznih tema, mada fokus i dalje mora biti na životnoj sredini (npr. klimatske promjene, biodiverzitet, vode, otpad itd.) u lokalnom kontekstu.

Detaljnije o propozicijama za učešće, rokovima, kriterijumima za ocjenjivanje možete pročitati ovdje .

Nacionalni operater programa je priredio i dodatne savjete za pripremu radova , kao i preporuke agecije Rojters za pisanje članaka.

 
Novosti - januar 2012.

KAKO SE PRIPREMAJU MLADI EKOREPORTERI KANADE

U Kanadi, program mladih ekoreportera se sprovodi pod imenom "Canada's Next Green Journalist", a nacionalni operater Enviromental Defence je priremio poseban sajt gdje je moguće pronaći niz praktičnih savjeta za pripremu radova.

Na linku http://goo.gl/bmWez nalaze se priručnici o tome kako da izvještavate, odnosno pišete, fotografišete i snimate kao ekoreporter.

Canada Canada Canada

Ovdje možete preuzeti prevode sva tri priručnika:

Vodic kako pisati kao ekoreporter

Vodic kako fotografisati kao ekoreporter

Vodic kako snimiti video kao ekoreporter

Takodje, kako bi popularisali kampanju "Litter Less" ("Za manje smeća"), koja se kao pilot program sprovodi ove godine u pet zemalja (Kanada, Francuska, Njemačka, Rumunija i Crna Gora), uradjen je i promotivni video, koji možete pogledati na linku:

http://goo.gl/BgKUG

 
Novosti - novembar 2011.

BROŠURA KAMPANJE "ZA MANJE SMEĆA" ("LITTER LESS")

Za potrebe lakšeg učešća u kampanji "Za manje smeća", u toku je prevodjenje sadržaja internet stranice www.youngreporters-wrigley.org , koja će biti aktivna na našem jeziku do kraja novembra.

U međuvremenu, osnovne elemente kampanje možete pogledati i u slijedećoj brošuri. (PDF fajl, 2.9 MB)

 
Novosti - novembar 2011.
PROMOCIJA KAMPANJE "ZA MANJE SMEĆA" ("LITTER LESS")

Od početka kampanje, press saopštenja su poslata u sve važnije elektronske i novinske medije u zemlji.

Samo u toku prve sedmice tri primorske radio stanice (Tivat, Budva i Kotor) su objavile razgovor sa nacionalnim koordinatorom kampanje "Za manje smeća".


 
Novosti - novembar 2011.

POČETAK KAMPANJE "MANJE SMEĆA" ZA MLADE EKOREPORTERE U PET ZEMALJA

Litter Less

NVO "EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori" od 1. novembra 2011. godine u našoj zemlji pokreće kampanju "Manje smeća" kroz program "Mladi ekoreporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), a uz podršku Fondacije kompanije Wrigley.

Pilot faza kampanje "Manje smeća" se sprovodi u 15 zemalja i ima za cilj da obrazuje djecu i omladinu o problemima otpada podržavajući ih da promjene ponašanje i pokrenu akcije.

Smeće je jedan od vizuelno najjačih ekoloških problema sa kojim se mladi sreću u svom okruženju. Uz velikodušnu podršku Fondacije kompanije Wrigley, EKOM će moći da se uključi u edukaciju mladih i da ih poduči kako da umanje ovaj problem, ali na zabavan način.

Wrigley
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2011.
URUČENE MEĐUNARODNE NAGRADE MLADIM EKOREPORTERIMA IZ CRNE GORE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juna 2011. godine, međunarodna koordinacija programa Young Reporters for the Environment (YRE), zvanično je saopštila rezultate ovogodišnjeg konkursa.

Ovdje možete pogledati saopštenje za medije.

U konkurenciji 79 radova iz 11 zemalja, crnogorski srednjoškolci su osvojili dvije nagrade, koje su im uručene 5. juna na kupalištu "MCM", na Velikoj plaži, tokom svečanog početka kampanje Plava zastavica u 2011. godini.

 Award 2nd Place Award Article

U kategoriji tekstova o gradovima, za najbolji je proglašen rad Miris katrana u oblacima prašine grupe učenika: Božica Vujović, Biljana Vujović, Tanja Roganović, Aleksandra Veličković, Nikolina Giljen, Miloš Međedović, Radoš Milatović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić; mentor: prof. Olivera Lučić).

Drugu nagradu u kategoriji fotografija dobio je rad Dug život Ivana Čojbašića (Gimnazija ”Slobodan Škerović” Podgorica; mentor: prof. Sanja Bulatović).

Sve pristigle radove, koji će biti objavljeni u godišnjaku YRE Book 2011, možete pogledati na internet stranici http://youngreporters.wordpress.com/ .

 
Novosti - jun 2011.

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERU U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji ekološki članak, ekološku fotografiju eko fotopriču, i fotografiju predjela i biodiverziteta koje su pripremili Mladi ekoreporteri Crne Gore u 2011. godini.

Od 426 glasova posjetilaca naše web stranice od Dana planete Zemlje do danas, za najbolju ekološku fotografiju, sa 122 glasa (29%), izabrana je " Kad već štitite sebe,zaštitite i prirodu!" Nemanje Radonjića (SMŠ „Mladost“, Tivat).

Najbolji članak po mišljenju posjetilaca sajta je "Miris katrana u oblacima prašine" grupe učenika: Božica Vujović, Biljana Vujović, Tanja Roganović, Aleksandra Veličković, Nikolina Giljen, Miloš Međedović, Radoš Milatović (Srednja Ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić), koji je osvojio 379 glasova (31%) od ukupno 1225 glasa.

U kategoriji eko fotopriča najviše glasova, 109 od ukupno 395 (28%), dobio je rad "Ljepote prirode" čiji su autori Roberto Brunetti i Marija Nikolić (Srednja poljoprivredna škola, Bar), dok je u kategoriji fotografija predjela i biodiverziteta za najbolju proglašena "Poslije kiše" Dušana Kneževića (Srednja poljoprivredna škola, Bar), koja je osvojila 85 od ukupno 205 glasa (41%).

Ovoga puta su se mišljenje stručnog žirija i ukus publike poklopili oko najboljeg članka, a i isto mišljenje je imao i medjunarodni žiri dodjelivši nikšićkim srednjoškolcima I nagradu u kategoriji tekstova o gradovima.

 
Novosti - jun 2011.

PONOVO DVIJE MEĐUNARODNE NAGRADE ZA EKOREPORTERE IZ CRNE GORE

Međunarodni žiri za dodjelu nagrada programa YRE – Young reporters for the environment za 2011. godinu, zasjedao je krajem maja u Kopenhagenu, u sjedištu Fondacije za ekološku edukaciju FEE , gdje se nalazi i medjunarodna koordinacija programa Mladi ekoreporteri.

U kategoriji tekstova o gradovima, za najbolji je proglašen rad Miris katrana u oblacima prašine grupe učenika: Božica Vujović, Biljana Vujović, Tanja Roganović, Aleksandra Veličković, Nikolina Giljen, Miloš Međedović, Radoš Milatović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić; mentor: prof. Olivera Lučić).

Drugu nagradu u kategoriji fotografija dobio je rad Dug život Ivana Čojbašića (Gimnazija ”Slobodan Škerović” Podgorica; mentor: prof. Sanja Bulatović).

Na konkurs je, iz naše zemlje, poslato ukupno 8 radova - 3 članka i 5 fotografija.

Ove godine je primljeno ukupno 79 radova iz 11 zemalja, a svi će biti objavljeni u godišnjaku YRE Book za 2011. godinu.

Medjunarodni žiri (koji su sačinjavali predstavnici medjunarodnih programa i organizacija: UNEP, UNESCO, EEA, IIEEE, FEE i Lund Univerzitet) dodjelio je ukupno 5 nagrada za fotografije i 10 (uključujući i super nagradu) za članke.

Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 21 22 23 24 25 26 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 161 - 168 of 203
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color