Novosti - april 2019.
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2019. GODINI

Dodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po dvanaesti put, organizovalo NVU „EKOM”. u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2019. godine su bile: “Odgovorna proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”.
 
  
(foto: MORT)

Svečanost je održana 22. aprila 2019. godine u Podgorici. Nagrade najboljima je uručila Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin. Prisutne je u ime organizatora pozdravio Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a.

Detaljnije...
 
Novosti - april 2019.

SELEKTOVANI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE 2019.

U toku je ocjenjivanje selektovanih radova na ovogodišnjem konkursu Mladih ekoreportera 2019. Najbolje plasirani medju ekološkim fotografijama, eko člancima i odabranim video radovima biće poslati na medjunarodno takmičenje „Young Reporters for the Environment 2019”.

U nastavku možete pogledati selekciju ovih radova

(11-15 godina)

- radovi u kategoriji eko-članak >>
- radovi u kategoriji video >>
- radovi u kategoriji eko-fotografije >>

(16-19 godina)

- radovi u kategoriji eko-članak >>
- radovi u kategoriji video >>
- radovi u kategoriji eko-fotografije >>

 
Novosti - april 2019
POČINJE OCJENJIVANJE RADOVA NA KONKURSU "MLADI EKOREPORTERI 2019"

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” po dvanaesti put organizuje konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2019. godine su bile: “Održiva proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”.

Na konkurs je stiglo preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola. Tokom marta je obavljen pregled svih pristiglih radova, a od onih koji su zadovoljili kriterijume konkursa obavljena je selekcija koju će ocjenjivati žiri i dodjeljivati nagrade po kategorijama i starosnim grupama (12-15 i 16-19 godina). Najbolje plasirani medju ekološkim fotografijama, eko člancima i odabranim video radovima biće poslati na medjunarodno takmičenje „Young Reporters for the Environment 2019”.
Detaljnije...
 
Novosti - januar 2019.

25 GODINA MLADIH EKOREPORTERA

Ove godine Mladi ekoreporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) slave 25 godina. Program je pokrenut u Luksemburgu 1994. godine pod pokroviteljstvom Fondacije za ekološku edukaciju (Foundation for Environmental Education - FEE) i danas angažuje više od 350.000 mladih reportera u 38 zemalja svijeta.

Program Mladi ekoreporteri ima za cilj da pokrene mlade ljude u dobi od 11 do 25 godina da zauzmu stav o pitanjima zaštite životne sredine i da im pruži platformu za njihovu artikulaciju putem članaka, fotografije ili video radova.

Detaljnije...
 
Novosti - januar 2019.
POJAŠNJENJA PRAVILA I FORMULARI ZA PRIJAVU RADOVA i E-MAIL ADRESA ZA SLANJE RADOVA
 
Svi radovi koji se prijavljuju na konkurs "Mladi ekoreporteri 2019" moraju biti pripremljeni u skladu sa pravilima takmičenja.

Vaše vidjenje ekološkog problema i njegovog rješenja može se predati u vidu: članka (do 1.000 riječi), jedne fotografije ili video rada (do 3 minuta). Ni ove godine nema foto-priče kao takmičarske kategorije na medjunarodnom konkursu.

Učesnici mogu raditi individualno ili u grupama, ali tako da na izradi fotografije može raditi samo jedan učesnik, na članku do dva, a na video klipu do tri učesnika. Maksimalno se može prijaviti jedan rad po pojedincu/timu. Jedan učesnik može poslati jednu fotografiju, a može i učestvovati u izradi jednog članka i jednog video rada.
Detaljnije...
 
Novosti - decembar 2018.

LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2018/19.

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera.
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, fotografije i video priloga.
U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu su i pravila međunarodnog takmičenja kao i bogata referenc lista linkova i izvora.
Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.


 
Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa.

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video priručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku.

Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2018.

POČETAK DVANAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine.

Posebna tema školske 2018/19. godine biće ”Održiva potrošnja i proizvodnja” što je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot ili redovnoj fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

Vizija FEE je da promoviše znanje o životnoj sredini, aktivno učešće i pozitivan pristup. To sve rezultira kroz 3 glavne aktivnosti Mladih eko-reportera: istraživanje lokalnih ekoloških problema; novinarsku produkciju (članci, fotografije, video radovi, website, izložbe, radio i tv emisije...) i komuniciranje sa javnošću (lokalnom publikom).

Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2018.

25 VIDEO RADOVA ZA 25 GODINA MLADIH EKOREPORTERA

2019. godine biće obilježeno četvrt vijeka medjunarodnog programa “Young Reporters for the Environment” (YRE) i tim povodom organizuje se konkurs za jednominutne video radove. Pozivaju se YRE učesnici i alumni iz cijelog svijeta da svojim video zapisima kažu šta za njih znači YRE. Ovo je sjajna prilika da se pokaže šta posvećeni mladi ekoreporteri mogu da urade u svojoj zajednici.

Nekadašnji učesnici takmičenja imaju priliku da podjele svoja znanja o održivom razvoju i iskustva u YRE programu. Takođe, imaće priliku da poboljšaju svoje novinarske vještine, kreativna i kritička razmišljanja i predstave pozitivne lokalne aktivnosti održivog razvoja globalnoj javnosti.

Pobjednički video radovi će biti predstavljeni tokom 2019. godine zajedno sa drugim sadržajima proslave 25. godišnjice YRE.

Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 48 of 208
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color