Novosti - decembar 2018.

LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2018/19.

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera.
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, fotografije i video priloga.
U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu su i pravila međunarodnog takmičenja kao i bogata referenc lista linkova i izvora.
Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.


 
Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa.

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video priručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku.

Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2018.

POČETAK DVANAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine.

Posebna tema školske 2018/19. godine biće ”Održiva potrošnja i proizvodnja” što je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot ili redovnoj fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

Vizija FEE je da promoviše znanje o životnoj sredini, aktivno učešće i pozitivan pristup. To sve rezultira kroz 3 glavne aktivnosti Mladih eko-reportera: istraživanje lokalnih ekoloških problema; novinarsku produkciju (članci, fotografije, video radovi, website, izložbe, radio i tv emisije...) i komuniciranje sa javnošću (lokalnom publikom).

Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2018.

25 VIDEO RADOVA ZA 25 GODINA MLADIH EKOREPORTERA

2019. godine biće obilježeno četvrt vijeka medjunarodnog programa “Young Reporters for the Environment” (YRE) i tim povodom organizuje se konkurs za jednominutne video radove. Pozivaju se YRE učesnici i alumni iz cijelog svijeta da svojim video zapisima kažu šta za njih znači YRE. Ovo je sjajna prilika da se pokaže šta posvećeni mladi ekoreporteri mogu da urade u svojoj zajednici.

Nekadašnji učesnici takmičenja imaju priliku da podjele svoja znanja o održivom razvoju i iskustva u YRE programu. Takođe, imaće priliku da poboljšaju svoje novinarske vještine, kreativna i kritička razmišljanja i predstave pozitivne lokalne aktivnosti održivog razvoja globalnoj javnosti.

Pobjednički video radovi će biti predstavljeni tokom 2019. godine zajedno sa drugim sadržajima proslave 25. godišnjice YRE.

Detaljnije...
 
Novosti - jul 2018.

OBJAVLJENI KOMENTARI ŽIRIJA I LISTA RADOVA U UŽEM IZBORU 2018.

Medjunarodna koordinacija programa "Young reporters for the environment" objavila je listu radova koji su bili u užem izboru za nagrade. Od naših sedam, četiri rada je bilo selektovano, a na kraju je nagradjen članak ”Vila Alkima čeka zlatnu ladju”, koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji 11-14 godina. Autori tog rada su Nikola Kovač i Nikolina Nikolić (OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Dobrota).

Ovdje možete pogledati listu selektovanih radova.

Takodje, medjunarodni žiri je objavio i svoje vidjenje ovogodišnje produkcije mladih eko-reportera sa komentarima po kategorijama radova i preporukama za narednu godinu. Ovdje možete pogledati izvještaj žirija.

I na kraju, umjesto na portalu Huffington Post kids, kako je to ranije najavljeno, svi nagradjeni radovi (od prvog do trećeg mjesta i sve pohvale) objavljeni su na linku https://medium.com/@yre_int .

Nacioanalni operater "ECOM" želi ugodan raspust mladim eko-reporterima i njihovim mentorima, sa nadom da će i dalje nastaviti da bilježe ekološku stvarnost oko nas!

 
Novosti - jun 2018.
MLADI EKOREPORTERI IZ CRNE GORE PONOVO NAGRADJENI NA MEDJUNARODNOM KONKURSU

Mladi ekoreporteri iz Kotora osvojili su drugu nagradu za članak u kategoriji 11-14 godina na medjunarodnom konkursu “Young reporters for the environment”. Na takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je sedam radova (dva članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeni su Nikola Kovač i Nikolina Nikolić (OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Dobrota) za tekst ”Vila Alkima čeka zlatnu ladju”. U pripremi rada pomogla je profesorka Aleksandra Sindik. Ovaj članak biće publikovan na portalu Huffington Post kids.Nagradjenim učenicima su uručene medjunarodne diplome 5. juna na svečanosti podizanja prve Plave zastavice u 2018. godini na plaži Kamenovo. Zanimljivo je da je ovaj rad Nikole i Nikoline pobjedio i u glasanju posjetilaca sajta www.mladi-ekoreporteri.org.me osvojivši 59% glasova u svojoj kategoriji. Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” jedanaestu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri” kao jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).
 
Novosti - jun 2018.

PROGLAŠENI NAJBOLJI SVJETSKI MLADI EKOREPORTERI 2018. 

Na Svjetski dan zaštite životne sredine 5. jun, Fondacija za ekološku edukaciju (FEE) proglasila je najbolje na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri).
Ukupno je nagradjeno po 7 fotografija i video radova te 8 članaka. Najuspješniji su bili učesnici iz Slovačke sa 5 priznanja, po dvije nagrade osvojili su mladi ekoreporteri iz Švedske, Grčke, Južne Koreje, Kanade, Kine i Francuske, po jedno priznanje dobili su takmičari iz Maroka, Gane; Južne Afrike i Crne Gore. Pobjednički radovi biće publikovani na portalu Huffington Post kids.

Pobjednike je izmedju 178 radova iz 30 zemalja odabrao žiri u kome su se nalazili predstavnici više novinarskih organizacija i institucija za obrazovanje o održivom razvoju (Christopher Slaney, Freelance Journalist; Garrette Clark, Sustainable Lifestyles Programme Officer, UNEP; Julie Saito, Programme Specialist of Communication, UNESCO; Torvald Jacobsson, Founding Partner of Edumanity and COO of TheGoals.org, Lund University; Pedro Marcelino, Documentary Film Producer and Director; Mayra Navarrete, Photographer; Constant Brand, Press Officer, European Environment Agency; Boris Šušmak, FEE Board Member, and Richard Steed, Communications Officer, FEE).Na takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je sedam radova (dva članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeni su Nikola Kovač i Nikolina Nikolić (OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Dobrota) za tekst ”Vila Alkima čeka zlatnu ladju”.

Ovdje možete pogledati listu svih nagradjenih Mladih ekoreportera 2018.
 
Novosti - jun 2018.
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, tradicionalno, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji članak, video, ekološku fotografiju i fotografiju predjela i biodiverziteta koje su pripremili mladi ekoreporteri Crne Gore u 2018. godini.

Ovoga puta mišljenja stručnog žirija i ukus publike poklopili su se samo u dvije od 8 takmičarskih kategorija. U proteklih 45 dana zabilježen je 6.291 glas!

Prigodne diplome biće dostavljene poštom narednih dana.

Slijedi pregled najboljih:
Detaljnije...
 
Novosti - april 2018.
ODABRANI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE ZA MEDJUNARODNI KONKURS “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT 2018”

Na osnovu preporuka medjunarodne koordinacije Mladih ekoreportera, ukupnog plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, NVO “EKOM”, kao nacionalni operater programa, utvrdila je sedam radova za medjunarodni konkurs “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT”, koji će biti poslati do 30. aprila 2018. na žiriranje u Kopenhagen. Rezultati će biti objavljeni 5. juna na Svjetski dan životne sredine.
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 49 - 56 of 211
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color