Novosti - novembar 2017.

POČETAK JEDANAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine.

Posebna tema školske 2017/18. godine biće ”Održivi gradovi i zajednice” što je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

 

 

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
MLADI EKOREPORTERI IZ CRNE GORE PRVI PO BROJU NAGRADA NA MEDJUNARODNOM KONKURSU

Na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" mladi ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su ukupno tri nagrade – jednu prvu, jednu drugu i jednu specijalnu pohvalu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 26 zemalja dijele prvo mjesto sa Švedskom.

Na medjunarodno takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je osam radova (tri članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeno je ukupno tri.
Andrija Babović (Osnovna škola “Milorad Musa Burzan”, Podgorica) je osvojio prvu nagradu za fotografiju "Jarcu se svidjelo" (kategorija 11-14 godina).Lucija Milović (Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”, Bar) dobila je drugu nagradu za članak "Nelegalne deponije u barskoj opštini" (kategorija 11-14 godina), dok je Nikolina Golubović (Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica) osvojila specijalno priznanje za fotografiju "Kao riba na suvom" (kategorija 19-21 godine).
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE (ispravka informacije od 06.06.2017.)

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, tradicionalno, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji video, članak, ekološku fotografiju, fotografiju predjela i biodiverziteta i klimatskih promjena koje su pripremili mladi ekoreporteri Crne Gore u 2017. godini.

Ovoga puta mišljenja stručnog žirija i ukus publike se nisu poklopili ni u jednoj od 11 takmičarskih kategorija. U proteklih 45 dana zabilježen je 25.331 glas! Broj bi bio i veći da 13. maja zbog tehničkih problema nije bilo poništeno glasanje u kategoriji članaka (11-14 godina).

Prigodne diplome biće dostavljene poštom narednih dana.
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
PROGLAŠENI NAJBOLJI SVJETSKI MLADI EKOREPORTERI 2017.

Na Svjetski dan zaštite životne sredine 5. jun, Fondacija za ekološku edukaciju proglasila je najbolje na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri).

Ukupno je nagradjeno po 8 članaka i video radova te 9 fotografija. Najuspješniji su bili učesnici iz Crne Gore i Švedske sa po 3 priznanja, a po dvije nagrade osvojili su mladi ekoreporteri iz Maroka, SAD, Južne Koreje, Portugala i Slovačke. Pohvale su dobili ekoreporteri iz Sjeverne Irske i Madagaskara odnosno Portugala i Slovačke za medjunarodnu saradnju.

Pobjednički radovi biće publikovani na portalu Huffington Post kids.
Pobjednike je izmedju 113 radova iz 26 zemalja odabrao žiri u kome su se nalazili predstavnici više novinarskih organizacija i institucija za obrazovanje o održivom razvoju (Christopher Slaney, Freelance Journalist, Mari Nishimura, Associate Programme Officer, UNEP, Julie Saito, Programme Specialist of Communication, UNESCO, Clemens Bomsdorf, Journalist and Correspondent for the Nordic countries, Anne Vela-Wagner, Executive Director of the Wrigley Company Foundation, Pedro Marcelino, Documentary Film Producer and Director, Mayra Navarrete, Photographer, Boris Šušmak, FEE Board Member, and Antti Kaartinen, Communications Expert & Press Officer at the European Environment Agency - EEA in Copenhagen).

2017  2017

Na medjunarodno takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je osam radova (tri članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeno je ukupno tri. Andrija Babović (Osnovna škola “Milorad Musa Burzan”, Podgorica) je osvojio prvu nagradu za fotografiju "Jarcu se svidjelo" (kategorija 11-14 godina). Lucija Milović (Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”, Bar) dobila je drugu nagradu za članak "Nelegalne deponije u barskoj opštini" (kategorija 11-14 godina), dok je Nikolina Golubović (Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica) osvojila specijalno priznanje za fotografiju "Kao riba na suvom" (kategorija 19-21 godine).

Slijedi lista svih nagradjenih Mladih ekoreportera 2017.
Detaljnije...
 
Novosti - maj 2017.

PONIŠTENO ON-LINE GLASANJE U KATEGORIJi EKO ČLANAKA (11-15 godina)

NVO “EKOM” od 2009. organizuje i on-line glasanje za najbolje radove Mladih ekoreportera Crne Gore, i mišljenje publike i žirija su se ponekad poklapali a ponekad i bitno razlikovali. Pobjeda u nekoj od on-line kategorija nije podrazumjevala odlazak na medjunarodno takmičenje, ali je u svakom slučaju bilo je zanimljivo „čuti“ glas naroda, za šta su najbolji dobijali i plakete.

Ni jednom do sada nismo imali problema sa ovim vidom glasanja, ali je ovoga puta došlo do neobjašnjive korekcije glasova u kategoriji eko članaka za uzrast od 11 do 15 godina. Kod dva rada je došlo do resetovanja broja glasova /potpunog brisanja ili njihovog umanjenja/. Analizirali smo u čemu je problem, ali mi nemamo uticaja na to što se dogadja na pratformi www.easypolls.net koja je korišćena i prethodnih godina, niti na bilo koji način možemo korigovati  tj. brisati ili dodavati glasove.

Detaljnije...
 
Novosti - april 2017.
ODABRANI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE ZA MEDJUNARODNI KONKURS “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT 2017”

Na osnovu preporuka medjunarodne koordinacije Mladih ekoreportera, ukupnog plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, NVO “EKOM”, kao nacionalni operater programa, odredila je radove za medjunarodni konkurs “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT”, koji će biti poslati do 30. aprila 2017. na žiriranje u Kopenhagen. Rezultati će biti objavljeni 5. juna na Svjetski dan životne sredine.
Detaljnije...
 
Novosti - april 2017.
BARANI U FINALU VIDEO KONKURSA „BGREEN” U PORTUGALU

Ovih dana je objavljeno da je rad “Nana” učenika Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Bara ušao u finale video konkursa sa još 18 radova iz Portugala i 10 radova iz ostalih zemalja svijeta.


“Bgreen” je ekološki filmski festival koji organizuje “Oficina - Instituto Nun'Alvres”, stručna škola iz Portugala. Osnovni cilj je podizanje svjesti mladih o pitanjima životne sredine kroz kreiranje video spotova.

 e

Takmičenje je namjenjeno učenicima osnovnih i srednjih škola ili studentima iz cijelog svijeta, starosti između 13 i 21 godine. Finale sedmog po redu festivala zakazano je za 2. jun u mjestu Vila Nova de Famalicão, na sjeveru Portugala.

Biće dodjeljene: Velika nagrada “Bgreen” festivala, Nagrada “Bgreen Junior”, posebne pohvale, nagrada publike i priznanje za “Best Making-of”.

Držimo palčeve Baranima!
 
Novosti - april 2017.

AUDIO, FOTO i PDF PREZENTACIJA DODJELE NAGRADA

Za one koji su propustili dodjelu nagrada najboljim mladim ekoreporterima Crne Gore, evo prilike da se upoznaju sa atmosferom i učesnicima dogadjaja Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici 21. aprila 2017. godine.

Ovdje možete preslušati specijalno izdanje radio emisije "Eko kutak", pogledati prezentaciju i foto albume sa dodjele nagrada kao i brošuru sa svim nagradjenim radovima.

- Eko kutak Radio Kotora 21.04.2017
- Video “Prvih deset godina ekoreportera u Crnoj Gori”
- Brošura “Mladi ekoreporteri 2017” (newsletter 17)
- Katalog nagrada Mladi ekoreporteri 2017
- Foto albumi sa dodjele nagrada Mladi ekoreporteri: album 1 ; album 2 ;                     (Foto Đorđe Kalezić i Miloš Mirović).

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 57 - 64 of 200
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color