Novosti - januar 2018.

POJAŠNJENJA PRAVILA I FORMULARI ZA PRIJAVU RADOVA i E-MAIL ADRESA ZA SLANJE RADOVA
 
Svi radovi koji se prijavljuju na konkurs "Mladi ekoreporteri 2018 " moraju biti pripremljeni u skladu sa pravilima takmičenja.
Vaše vidjenje ekološkog problema i njegovog rješenja može se predati u vidu: članka (do 1.000 riječi), jedne fotografije ili video rada (do 3 minuta). Ni ove godine nema foto-priče kao takmičarske kategorije na medjunarodnom konkursu.

Učesnici mogu raditi individualno ili u grupama, ali tako da na izradi fotografije može raditi samo jedan učesnik, na članku do dva, a na video klipu do tri učesnika. Maksimalno se može prijaviti jedan rad po pojedincu/timu.

Jedan učenik može poslati jednu fotografiju, a može i učestvovati u izradi jednog članka i jednog video rada.

Radovi će se ocjenjivati po kategorijama (članak, fotografija i video rad) i po starosnim grupama učesnika: 12-15 godina (rodjeni 2003-2006.), 16-18 godina (2000-2002.) i 19-21 godina (1996-1999.).
Zato je neophodna informacija o starosti učesnika na dan kada je rad prijavljen za nacionalno takmičenje. Svi autori, ako rade u timu, mora da budu u istoj starosnoj kategoriji.

Detaljnije...
 
Novosti - decembar 2017.

FOTOGRAFSKI KONKURS U ŠVAJCARSKOJ

Asocijacija «J’aime ma Planète» iz Ženeve kao članica Fondacije za ekološku edukaciju ispred Švajcarske i kao nacionalni operater programa Eko-škole, raspisala je fotografski konkurs za edukativnu izložbu „Food, a challenge for the future of the planet!” (Hrana, izazov za budućnost planete”).


Ideja je da se podigne svijest o ekološkom uticaju hrane i predstave primjeri za smanjenje tog uticaja.

Detaljnije...
 
Novosti - decembar 2017.
LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2018. 

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera. 
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, fotografije i video priloga.
U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu su i pravila međunarodnog takmičenja kao i bogata referenc lista linkova i izvora.
Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.
 
dec 
 
Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa. 

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video pruručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku. 
Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2017.

POČETAK JEDANAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine.

Posebna tema školske 2017/18. godine biće ”Održivi gradovi i zajednice” što je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

 

 

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
MLADI EKOREPORTERI IZ CRNE GORE PRVI PO BROJU NAGRADA NA MEDJUNARODNOM KONKURSU

Na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" mladi ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su ukupno tri nagrade – jednu prvu, jednu drugu i jednu specijalnu pohvalu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 26 zemalja dijele prvo mjesto sa Švedskom.

Na medjunarodno takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je osam radova (tri članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeno je ukupno tri.
Andrija Babović (Osnovna škola “Milorad Musa Burzan”, Podgorica) je osvojio prvu nagradu za fotografiju "Jarcu se svidjelo" (kategorija 11-14 godina).Lucija Milović (Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”, Bar) dobila je drugu nagradu za članak "Nelegalne deponije u barskoj opštini" (kategorija 11-14 godina), dok je Nikolina Golubović (Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica) osvojila specijalno priznanje za fotografiju "Kao riba na suvom" (kategorija 19-21 godine).
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE (ispravka informacije od 06.06.2017.)

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, tradicionalno, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji video, članak, ekološku fotografiju, fotografiju predjela i biodiverziteta i klimatskih promjena koje su pripremili mladi ekoreporteri Crne Gore u 2017. godini.

Ovoga puta mišljenja stručnog žirija i ukus publike se nisu poklopili ni u jednoj od 11 takmičarskih kategorija. U proteklih 45 dana zabilježen je 25.331 glas! Broj bi bio i veći da 13. maja zbog tehničkih problema nije bilo poništeno glasanje u kategoriji članaka (11-14 godina).

Prigodne diplome biće dostavljene poštom narednih dana.
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2017.
PROGLAŠENI NAJBOLJI SVJETSKI MLADI EKOREPORTERI 2017.

Na Svjetski dan zaštite životne sredine 5. jun, Fondacija za ekološku edukaciju proglasila je najbolje na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri).

Ukupno je nagradjeno po 8 članaka i video radova te 9 fotografija. Najuspješniji su bili učesnici iz Crne Gore i Švedske sa po 3 priznanja, a po dvije nagrade osvojili su mladi ekoreporteri iz Maroka, SAD, Južne Koreje, Portugala i Slovačke. Pohvale su dobili ekoreporteri iz Sjeverne Irske i Madagaskara odnosno Portugala i Slovačke za medjunarodnu saradnju.

Pobjednički radovi biće publikovani na portalu Huffington Post kids.
Pobjednike je izmedju 113 radova iz 26 zemalja odabrao žiri u kome su se nalazili predstavnici više novinarskih organizacija i institucija za obrazovanje o održivom razvoju (Christopher Slaney, Freelance Journalist, Mari Nishimura, Associate Programme Officer, UNEP, Julie Saito, Programme Specialist of Communication, UNESCO, Clemens Bomsdorf, Journalist and Correspondent for the Nordic countries, Anne Vela-Wagner, Executive Director of the Wrigley Company Foundation, Pedro Marcelino, Documentary Film Producer and Director, Mayra Navarrete, Photographer, Boris Šušmak, FEE Board Member, and Antti Kaartinen, Communications Expert & Press Officer at the European Environment Agency - EEA in Copenhagen).

2017  2017

Na medjunarodno takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je osam radova (tri članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeno je ukupno tri. Andrija Babović (Osnovna škola “Milorad Musa Burzan”, Podgorica) je osvojio prvu nagradu za fotografiju "Jarcu se svidjelo" (kategorija 11-14 godina). Lucija Milović (Osnovna škola “Blažo Jokov Orlandić”, Bar) dobila je drugu nagradu za članak "Nelegalne deponije u barskoj opštini" (kategorija 11-14 godina), dok je Nikolina Golubović (Srednja stručna škola "Spasoje Raspopović", Podgorica) osvojila specijalno priznanje za fotografiju "Kao riba na suvom" (kategorija 19-21 godine).

Slijedi lista svih nagradjenih Mladih ekoreportera 2017.
Detaljnije...
 
Novosti - maj 2017.

PONIŠTENO ON-LINE GLASANJE U KATEGORIJi EKO ČLANAKA (11-15 godina)

NVO “EKOM” od 2009. organizuje i on-line glasanje za najbolje radove Mladih ekoreportera Crne Gore, i mišljenje publike i žirija su se ponekad poklapali a ponekad i bitno razlikovali. Pobjeda u nekoj od on-line kategorija nije podrazumjevala odlazak na medjunarodno takmičenje, ali je u svakom slučaju bilo je zanimljivo „čuti“ glas naroda, za šta su najbolji dobijali i plakete.

Ni jednom do sada nismo imali problema sa ovim vidom glasanja, ali je ovoga puta došlo do neobjašnjive korekcije glasova u kategoriji eko članaka za uzrast od 11 do 15 godina. Kod dva rada je došlo do resetovanja broja glasova /potpunog brisanja ili njihovog umanjenja/. Analizirali smo u čemu je problem, ali mi nemamo uticaja na to što se dogadja na pratformi www.easypolls.net koja je korišćena i prethodnih godina, niti na bilo koji način možemo korigovati  tj. brisati ili dodavati glasove.

Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 65 - 72 of 211
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color