Novosti - novembar 2020.

LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2020/21.

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera.
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter i dugogodišnji član žirija.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, pripreme fotografija i video priloga.

U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu je i bogata referenc lista linkova i izvora. Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.

Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa.

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video priručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku.

Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2020.

POČETAK ČETRNAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novom izdanju konkursa za najbolje članke, fotografije, fotopriče i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine. Naravno, u svemu treba primjenjivati propisane epidemiološke mjere.

Posebne teme i ove školske 2020/21. godine biće “Zagadjenje”, “Klimatske promjene” i “Gubitak biodiverziteta”, koje treba povezati sa jednim od 17 ciljeva održivog razvoja UN. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot ili redovnoj fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

Vizija FEE je da promoviše znanje o životnoj sredini, aktivno učešće i pozitivan pristup. To sve rezultira kroz 3 glavne aktivnosti Mladih eko-reportera: istraživanje lokalnih ekoloških problema; novinarsku produkciju (članci, fotografije, video radovi, website, izložbe, radio i tv emisije...) i komuniciranje sa javnošću (lokalnom publikom) preko medijskih i socijlanih platformi.

 

  Pregled statistike programa Young reporters for the Environment u školskoj 2019/2020.
Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2020.

PRVA TEMA: Water Sanitation and Hygiene (WaSH) u sklopu kampanje #YREStayActive

Kampanja #YREStayActive (Mladi ekoreporteri ostanite aktivni) namijenjena je mladima koji se suočavaju s izazovima pandemije COVID-19. Ideja je da se uključe u novinarski rad fokusiran na životnu sredinu koji ih podstiče da istražuju lokalna ekološka pitanja i moguća rješenja.

Fondacija za ekološku edukaciju FEE u oktobru počinje sa prvom od četiri posebne tematske kampanje za Mlade ekoreportere. Prva tema je Water Sanitation and Hygiene (WaSH) odnosno ”Sanitarno bezbjedna voda i higijena”.

Ideje za aktivnosti:

1)    Pronađite načine za promociju pravilnog higijenskog ponašanja i dokumentujte bilo kakvu promjenu ponašanja u svojoj zajednici putem kratkog videozapisa ili fotopriče.
2)    Prepoznajte ključna higijenska ponašanja potrebna u vašoj zajednici i sprovedite anketu kako biste saznali u kojoj se mjeri ta ponašanja primjenjuju. Predstavite svoje rezultate kroz kratki video, podcast ili seriju fotografija.
3)    Snimite (internetski) intervju s lokalnim političarom / stručnjakom o tome s kojim se izazovima vaša zajednica suočava u pogledu npr. opasnog otpada, pristupa pitkoj vodi itd.
4)    Intervjuišite studente iz drugih zemalja o izazovima vezanim za kampanju WaSH 

    

   

Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2020.

KAMPANJA MLADIH EKOREPORTERA 2020/21 #YREStayActive

Kampanja #YREStayActive (Mladi ekoreporteri ostanite aktivni) namijenjena je mladima koji se suočavaju s izazovima pandemije COVID-19. Ideja je da se uključe u novinarski rad fokusiran na životnu sredinu koji ih podstiče da istražuju lokalna ekološka pitanja i moguća rješenja. Za ovu školsku godinu Fondacija za ekološku edukaciju FEE planira do 4 posebne kampanje za Mlade ekoreportere i svaka od njih trajaće oko dva mjeseca.
Slične kampanje sprovodiće se i u programima Eko-škole i Učimo o šumama, ali će one biti prilagođene ciljevima i relevantnim temama svakog od programa.

 
Detaljnije...
 
Novosti - septembar 2020.

 VELIKI USPJEH MLADIH EKOREPORTERA IZ CRNE GORE NA KONKURSU „YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT (YRE) 2020“

Ponosno objavljujemo da su medju 62 finalista ovogodišnjeg takmičenja za najbolje mlade ekoreportere nagradjena tri rada koje su poslali učenici iz Crne Gore:  Jovana Damjanović (OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, Podgorica), Maria Kazimirova (Arcadia Academy, Lješevići) i Nikola Kovač  (Osnovna škola „Savo Ilić“, Dobrota).
Jovana je osvojila drugu  nagradu za članak (11-14 godina) ”Da li plače Suza Evrope?” (mentorka: Danka Odalović). Maria je dobila specijalno priznanje za ekološku fotografiju (11-25 godina) ”Počivaj u miru, Prirodo”, a Nikola je sa Luisom Martinsom iz Portugala osvojio specijalno priznanje za članak u kategoriji medjunarodne saradnje (11-14 godina)

Podsjećamo da su u finalu bila još tri rada čiji su autori: Dajana Metikoš i Nađa Miković (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić), Dmitriy Churin (Gimnazija Kotor) i Mila Miketić (Gimnazija „Petar I Petrović Njegoš“ Danilovgrad).

Preko 275.000 učesnika učestvovalo je ove godine na međunarodnom takmičenju „Young Reporters for the Environment (YRE) 2020“ i pripremili su preko 16.000 radova za nacionalna takmičenja. Broj i kvalitet odražavaju kontinuiranu motivaciju i predanost mladih ekoreportera širom svijeta, uprkos izazovima izazvanim pandemijom COVID-19. Za predselekciju je poslato 182 rada iz 31 zemlje.

Radovi nagrađeni ove godine pokazuju veliki novinarski talent učesnika i duboko razumijevanje složenih ekoloških problema koji pogađaju njihove lokalne zajednice. Međunarodni žiri je svoju procjenu temeljio na odabiru tema učenika, njihovim razmišljanjima o tome kako se tema povezuje s ciljevima održivog razvoja i njihovim ukupnim novinarskim vještinama. Nagrađeni radovi predstavljaju neke od najboljih omladinskih ekoloških novinarskih priloga u svijetu danas.

Međunarodno takmičenje YRE ne bi bilo moguće bez truda nacionalnih operatora YRE, čiji su napori omogućili hiljadama nastavnika i učenika da učestvuju na ovogodišnjem konkursu.

Ovogodišnji sastanak međunarodnog žirija održao se od 15. do 17. septembra preko zoom platforme. žiri je temeljito procijenio svaki rad u užem izboru i dodijelio nagrade za 1., 2. i 3. mjesto, kao i specijalna priznanja, na osnovu njihovog tehničkog kvaliteta, nivoa istraživanja, originalnosti i širenja. Međunarodni žiri čine profesionalci iz ekološkog novinarstva, korporativne društvene odgovornosti i obrazovanja za održivi razvoj.

Detaljnije...
 
Novosti - septembar 2020.

ŠEST FINALISTA IZ CRNE GORE NA MEDJUNARODNOM KONKURSU “Young Reporters for the Environment 2020”

Ponosno objavljujemo da se medju 62 finalista ovogodišnjeg takmičenja za najbolje mlade ekoreportere (Young Reporters for the Environment) nalazi i 6 radova koje su poslali učenici iz Crne Gore: Jovana Damjanović (OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, Podgorica), Dajana Metikoš i Nađa Miković (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić), Dmitriy Churin (Gimnazija Kotor;), Mila Miketić (GimnazijaPetar I Petrović Njegoš“ Danilovgrad), Maria Kazimirova (Arcadia Academy, Lješevići) i Nikola Kovač (Osnovna škola „Savo Ilić“, Dobrota).

Nakon predselekcije od 182 rada iz 31 zemlje, medjunarodni žiri će od 15. do 17. septembra medju odabranim finalistima proglasiti najbolje u 10 kategorija.

Do tada svi posjetioci web stranice https://yrecompetition.exposure.co moći će da pogledaju najbolje radove i daju svoj sud o njima klikom na „enjoy“ u gornjem desnom uglu. Napominjemo, da to neće imati uticaja na ocjene žirija!

Slijedi spisak svih finalista sa linkovima radova.

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2020.

 

ODABRANI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE ZA MEDJUNARODNI KONKURS “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT 2020”

 

Na osnovu preporuka medjunarodne koordinacije Mladih ekoreportera, plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, NVO “EKOM”, kao nacionalni operater programa, odredila je devet radova za medjunarodni konkurs “YOUNG REPORTERS FOR THE ENVIRONMENT 2020”, koji će krajem jula biti poslati na žiriranje u Kopenhagen. Rezultati će biti objavljeni sredinom septembra ove godine.

 

 

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2020.

ODABRANI RADOVI ZA POSEBNO TAKMIČENJE U SKLOPU KAMPANJE #YREstayshome

Nacionalnim operaterima YRE iz svake zemlje omogućeno je da nominuju po jednog učesnika za svaku od pet kategorija za koje vjeruju da će imati najbolji doprinos kampanji #YREstayshome. Ovo posebno takmičenje nema veze sa redovnim konkursom Mladih ekoreportera.

Na osnovu pristiglih radova, EKOM kao nacionalni operater Mladih ekoreportera u Crnoj Gori odabrao je četiri rada u slijedećim kategorijama:

kratki video: „Dan planete Zemlje 2020 u izolaciji“ (Anđela Šestović, SSŠ „Spasoje Raspopović“, Podgorica)
posebna kategorija: strip „Zaštita voda“ (Anastasija Orešković, SSŠ „Spasoje Raspopović“, Podgorica)

fotografija: Puž u šumi” (Martin Raičević, OŠ „Radoje Čizmović”, Nikšić)
najaktivniji učesnik: Mladi ekoreporteri OŠ „Radoje Čizmović”, Nikšić

Rad odabranih učenika koordinirale su profesorke Aleksandra Babović, SSŠ „Spasoje Raspopović“ i Milica Jelić, OŠ „Radoje Čizmović”, Nikšić.

Svi nominovani radovi biće predstavljeni nacionalnim YRE operaterima koji će dati ocjene onima za koje vjeruju da su najbolji. Da bi osigurali pravičnost, nije im dozvoljeno da glasaju za radove iz svojih zemalja.

Pobjednici svake od pet kategorija izazova #YREstayshome dobiće diplome od YRE International kao i male novčane nagrade.

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 9 - 16 of 208
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color