Novosti - januar 2013.

UPUTSTVA ZA NOVU SEZONU KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju i kampanje „Za manje smeća“ (Litter less) Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr. poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine sa posebnim naglaskom na smeće. Učešćeje predvidjeno za mlade od 12 do 21 godine.
 
Bliže informacije o kategorijama radova i učesnika, propozicijama i nagradama u 2013. godini možete pogledati u newsletter 7 (PDF 4.1 MB), a dodatne savjete za pripremu radova potražite u brošuri (PDF 3.2 MB).

Rok za predaju radova je 1. april.

 
Novosti - novembar 2012.
FOTO I AUDIO PRIČA SA EKO MISIJE MLADIH EKOREPORTERA U KOPENHAGENU
 
Najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore vratili su se iz Kopenhagena gdje su krajem oktobra učestvovali u petodnevnoj međunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije „Wrigley“, sponzora kampanje „Za manje smeća“ („Litter less“).
 
Slijedi fotopriča i specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora (mp3 20.4 MB) , gdje su slikom i riječju zabilježeni neki od najzanimljivijih detalja boravka u glavnom gradu Danske.
Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2012.
POČETAK NOVE SEZONE KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori 1. novembra 2012. godine započinje novu sezonu kampanje „Za manje smeća“ (Litter less), uz podršku Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE - Foundation for Environmental Education) i Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr.
Cilj nove kampanje je da pomogne da i Crna Gora postane mjesto sa „manje smeća“

Kampanja „Za manje smeća“ se sprovodi u 25 zemalja, uključujući i Crnu Goru, kroz donaciju koju je obezbijedila Fondacija Kompanije Wm. Wrigley Jr. i ima za cilj da pomogne da se uključe i obrazuju crnogorski mladi o pitanjima smeća, ohrabrujući ih da prave pozitivne poteze. Kampanja je dopuna trenutnim aktivnostima koje Kompanija Wrigley sprovodi s ciljem ohrabrivanja odgovornog odlaganja smeća.

Kampanja se sprovodi kroz jedan od dva programa u svakoj zemlji učesnici. Djeca uzrasta od 5-12 godina će učestvovati u programu Eko-škola i od njih će se tražiti da kreiraju i vode svoje male projekte protiv bacanja smeća, ili da u svojoj školi organizuju neki događaj „Za manje smeća“. Učenici uzrasta od 11-21 godine će se uključiti u Program Mladih ekoreportera (Young Reporters for the Environment - YRE) i imaće ulogu „novinara“ koji ispituju problem bacanja smeća. Njihov rad će tokom proljeća 2013. godine ocjenjivati nacionalni žiri, a pobjednici će se onda takmičiti za međunarodne nagrade Mladih ekoreportera (YRE Award).
Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2012.

SEDMORO CRNOGORSKIH MLADIH EKOREPORTERA U DANSKOJ

Od 25. do 29. oktobra najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore učestvovaće u medjunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije Wrigley, sponzora kampanje "Za manje smeća" („Litter less“) koja se održava u Kopenhagenu.

Sedmoro naših srednjoškolaca, koji su pokazali najbolje rezultate u pripremi eko-fotografija, članaka i video radova, pridružiće se svojim vršnjacima iz Kanade, Francuske, Njemačke i Rumunije. Oni su učestvovali u prvoj pilot godini kampanje "Za manje smeća" u kojoj su mladi od 12 do 21 godine svojim reporterskim radovima ukazali na probleme otpada u svojoj sredini i moguće načine kako da se oni riješe.

Kao nagrada za najbolje, predvidjena je ekološka misija gdje će mladi ekoreporteri saznati kako se otpad i neki drugi ekološki problemi riješavaju u glavnom gradu Danske. Tokom tri dana, kroz više interaktivnih radionica, boravak na terenu i grupni rad, učesnici misije će pripremati svoje reportaže, koje će potom predstaviti panelu ekoloških stručnjaka i novinara.

Za Kopenhagen putuju: Djordje Kalezić, Katarina Pašić i Sara Djurović iz kotorske gimnazije, Vladimir Šenk maturant tivatske srednje škole, Milena Pešić i Milica Stanišić učenice barske gimnazije i Bojan Orović, student iz Podgorice.

NVO "EKOM - Udruženje za ekološki konsalting" iz Kotora, već petu godinu zaredom organizuje konkurs za najbolje ekoreportere u Crnoj Gori, a činjenica da se naša zemlja našla medju pet odabranih zemalja za pilot kampanju "Za manje smeća" predstavlja priznanje za dosadašnji rad. Tokom novembra mjececa biće organizovan i pripremni seminar za učenike i profesore za novu, šestu sezonu mladih ekoreportera kada će učesnici ekološke misije predstaviti svoje utiske iz Kopenhagena.

 
Novosti - jun 2012.

PREGLED NAGRAĐENIH RADOVA MLADIH EKOREPORTERA

Na sajtu www.youngreporters.org objavljen je spisak svih nagradjenih članaka, fotografija i video radova sa medjunarodnog konkursa Mladi ekoreporteri za 2012. godinu.

Takođe, postavljeni su najbolji radovi radovi po starosnim kategorijama, kao i radovi sa super nagradom za fotografiju i članak u ukupnoj ovogodišnjoj produkciji.  

Podsjećamo da je autor najbolje fotografije "Raj za oči i dušu" Hristina Balandžić iz kotorske Gimnazije, a najbolji članak "Prese za cijedjenje maslina i njihov ekološki uticaj" je uradila grupa učenika iz Maroka.

I na kraju, posjetioci sajta mogu da pogledaju i sve video radove sa dva konkursa: "Young reporters for the environment" i "Litter less"

 
Novosti - jun 2012.

PREGRŠT MEDJUNARODNIH NAGRADA ZA MLADE EKOREPORTERE IZ CRNE GORE

Na dva medjunarodna konkursa "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća), ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su jednu super nagradu, 5 prvih i 1 drugu nagradu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 19 zemalja zauzimaju prvo mjesto, ispred vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije, Njemačke ...

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2012.

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERU U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji ekološki članak, ekološku fotografiju eko fotopriču, i fotografiju predjela i biodiverziteta koje su pripremili Mladi ekoreporteri Crne Gore u 2012. godini.

Posjetiloci naše web stranice od Dana planete Zemlje do danas, za najbolji ekološki članak, sa 39 glasova (35%) izabrali su "Volujica putuje u svijet - još uvijek"  Rialde Kurgaš (Gimnazija Bar)

Najbolja eko fotografija, po mišljenju posjetilaca sajta, je rad "Ako bacaju svi, nemojte I VI" Valentine Ljubojević (SMŠ "Mladost", Tivat), koja je osvojila 65 glasova (26%), dok je u kategoriji fotografija predjela i biodiverziteta za najbolju proglašena "Čudo prirode" Joana Skembri (SMŠ "17. septembar" Žabljak), koja je osvojila 33 glasa (43%).

U kategoriji eko fotopriča najviše glasova - 249 (32%), dobio je rad "Dom vojske - oaza smeća"  Milice Zvizdić, iz Srednja ekonomsko-ugostiteljska škole iz Nikšića, a u u kategoriji fotopriča predjela i biodiverziteta za najbolju proglašena "Biljni svijet Durmitora" Sofije Rondović, Isidore Anđelić i Vladane Pejović (SMŠ "17. septembar" Žabljak) sa 52 glasa (49%).

Najbolji poster je  "Novljani, probudite se!" Nine Hadžajlić, Marije Pavlović i Bojane Ćalasan (SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi) sa 191 glasom (40%).

Za najbolji video rad, sa 2173 glasom (51%), posjetioci našeg sajta su proglasili "Wild beauty - šta to bješe" Luke Nikolića i Bojana Loza (SMŠ „Danilo Kiš“, Budva).

Ovoga puta se mišljenja stručnog žirija i ukus publike nisu poklopila ni u jednoj takmičarskoj kategoriji! Ove godine zabilježen je rekordan broj glasova, ukupno 6050!

 
Novosti - maj 2012.
POSLATI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE NA MEDJUNARODNE KONKURSE

Na osnovu ukupnog plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, NVO “EKOM”, kao nacionalni operater programa, odredila je i prevela radove za dva medjunarodna konkursa u ovoj godini, koji su poslati 30. aprila 2012 na žiriranje u Kopenhagen.
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 97 - 104 of 160
Wrigley
Earth Day Network

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color