Novosti - mart 2013.

FORMULAR ZA PRIJAVU RADOVA i E-MAIL ADRESA ZA SLANJE RADOVA  

Svi radovi koji se prijavljuju na ovogodišnje konkurse "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća" moraju biti pripremljeni u skladu sa pravilima takmičenja.

Bliže informacije o kategorijama radova i učesnika, propozicijama i nagradama u 2013. godini možete pogledati u newsletter 7 (PDF 4.1 MB), a dodatne savjete za pripremu radova potražite u brošuri (PDF 3.2 MB).

Radovi se šalju isključivo na e-mail adresu: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. i moraju imati uredno popunjen formular. Ukoliko se prijavljuje video rad, u formularu treba navesti link gdje je postavljen rad.

Rok za predaju radova je 1. april. Radovi koji nisu pripremljeni u skladu sa propozicijama i nemaju popunjen formular neće biti uvršteni u konkurenciju za nagrade.

Formular možete preuzeti ovdje (.doc - Microsoft Word 97-2003) ili ovdje  (.docx - Microsoft Word 2007-2010). 

Pogledajte primjere uredno popunjene forme članka i fotografije .

 
Novosti - februar 2013.

GODIŠNJI SKUP KOORDINATORA PROGRAMA MLADI EKOREPORTERI

U mjestu Meliha na Malti, od 1. do 4. februara 2013. održan je godišnji skup medjunarodnih koordinatora programa Mladi ekoreporteri.

Tokom dvodnevnog rada, predstavnici preko 20 nevladinih organizacija širom svijeta predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 15-ak godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Analizirane su novine koje su uvedene prošle godine, kao što su: tri starosne grupe učesnika (12-15, 16-18, 19-21 godine) i tri medijske forme (članci, fotografije, video radovi), medjunarodna ekološka misijia za najbolje učesnike, inovirani vebsajt koji sada funkcioniše po modelu socijalnih mreža.

 Malta Malta Malta

U toku su pripreme za redovno godišnje medjunarodno takmičenje koje će se odvijati tokom maja, a čiji rezultati će biti saopšteni 5. juna na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Domaćin skupa, "Nature Trust  Malta", organizovao je kraći kurs fotografije na prostoru "Xrobb l-Ghagin Nature Park". Biolog i fotograf  dr Mark C. Mifsud, član malteškog žirija, predstavio je osnovna pravila i savjete za uspješno fotografisanje. Potom su svi učesnici primjenili novostečena znanja, a najuspješnija je bila Margarida Gomes iz Portugala.

Malta Malta Malta

Na marginama skupa, održan je sastanak 10 zemalja (uključujući i Crnu Goru) koje sprovode kampanju "Za manje smeća" ("Litter less"), a koju sponzoriše Fondacija kompanije Wrigley. Rezultati kampanje u 2013. godini biće vidljivi početkom aprila. Zahvaljujući uspješnoj kampanji i velikom broju nagrada u 2012. godini, predstavnik EKOM-a dao je pregled aktivnosti i rezultata u Crnoj Gori.  

Promovisan je i video spot na engleskom jeziku o učešću mladih ekoreportera iz Crne Gore na ekološkoj misiji u Kopenhagenu 2012. godine, koji je pripremio Djordje Kalezić, učenik kotorske Gimnazije.
Na linku: http://youtu.be/Q06aRkq2ELY možete pogledati video.

 

 
Novosti - januar 2013.

UPUTSTVA ZA NOVU SEZONU KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju i kampanje „Za manje smeća“ (Litter less) Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr. poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine sa posebnim naglaskom na smeće. Učešćeje predvidjeno za mlade od 12 do 21 godine.
 
Bliže informacije o kategorijama radova i učesnika, propozicijama i nagradama u 2013. godini možete pogledati u newsletter 7 (PDF 4.1 MB), a dodatne savjete za pripremu radova potražite u brošuri (PDF 3.2 MB).

Rok za predaju radova je 1. april.

 
Novosti - novembar 2012.
FOTO I AUDIO PRIČA SA EKO MISIJE MLADIH EKOREPORTERA U KOPENHAGENU
 
Najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore vratili su se iz Kopenhagena gdje su krajem oktobra učestvovali u petodnevnoj međunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije „Wrigley“, sponzora kampanje „Za manje smeća“ („Litter less“).
 
Slijedi fotopriča i specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora (mp3 20.4 MB) , gdje su slikom i riječju zabilježeni neki od najzanimljivijih detalja boravka u glavnom gradu Danske.
Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2012.
POČETAK NOVE SEZONE KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori 1. novembra 2012. godine započinje novu sezonu kampanje „Za manje smeća“ (Litter less), uz podršku Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE - Foundation for Environmental Education) i Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr.
Cilj nove kampanje je da pomogne da i Crna Gora postane mjesto sa „manje smeća“

Kampanja „Za manje smeća“ se sprovodi u 25 zemalja, uključujući i Crnu Goru, kroz donaciju koju je obezbijedila Fondacija Kompanije Wm. Wrigley Jr. i ima za cilj da pomogne da se uključe i obrazuju crnogorski mladi o pitanjima smeća, ohrabrujući ih da prave pozitivne poteze. Kampanja je dopuna trenutnim aktivnostima koje Kompanija Wrigley sprovodi s ciljem ohrabrivanja odgovornog odlaganja smeća.

Kampanja se sprovodi kroz jedan od dva programa u svakoj zemlji učesnici. Djeca uzrasta od 5-12 godina će učestvovati u programu Eko-škola i od njih će se tražiti da kreiraju i vode svoje male projekte protiv bacanja smeća, ili da u svojoj školi organizuju neki događaj „Za manje smeća“. Učenici uzrasta od 11-21 godine će se uključiti u Program Mladih ekoreportera (Young Reporters for the Environment - YRE) i imaće ulogu „novinara“ koji ispituju problem bacanja smeća. Njihov rad će tokom proljeća 2013. godine ocjenjivati nacionalni žiri, a pobjednici će se onda takmičiti za međunarodne nagrade Mladih ekoreportera (YRE Award).
Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2012.

SEDMORO CRNOGORSKIH MLADIH EKOREPORTERA U DANSKOJ

Od 25. do 29. oktobra najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore učestvovaće u medjunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije Wrigley, sponzora kampanje "Za manje smeća" („Litter less“) koja se održava u Kopenhagenu.

Sedmoro naših srednjoškolaca, koji su pokazali najbolje rezultate u pripremi eko-fotografija, članaka i video radova, pridružiće se svojim vršnjacima iz Kanade, Francuske, Njemačke i Rumunije. Oni su učestvovali u prvoj pilot godini kampanje "Za manje smeća" u kojoj su mladi od 12 do 21 godine svojim reporterskim radovima ukazali na probleme otpada u svojoj sredini i moguće načine kako da se oni riješe.

Kao nagrada za najbolje, predvidjena je ekološka misija gdje će mladi ekoreporteri saznati kako se otpad i neki drugi ekološki problemi riješavaju u glavnom gradu Danske. Tokom tri dana, kroz više interaktivnih radionica, boravak na terenu i grupni rad, učesnici misije će pripremati svoje reportaže, koje će potom predstaviti panelu ekoloških stručnjaka i novinara.

Za Kopenhagen putuju: Djordje Kalezić, Katarina Pašić i Sara Djurović iz kotorske gimnazije, Vladimir Šenk maturant tivatske srednje škole, Milena Pešić i Milica Stanišić učenice barske gimnazije i Bojan Orović, student iz Podgorice.

NVO "EKOM - Udruženje za ekološki konsalting" iz Kotora, već petu godinu zaredom organizuje konkurs za najbolje ekoreportere u Crnoj Gori, a činjenica da se naša zemlja našla medju pet odabranih zemalja za pilot kampanju "Za manje smeća" predstavlja priznanje za dosadašnji rad. Tokom novembra mjececa biće organizovan i pripremni seminar za učenike i profesore za novu, šestu sezonu mladih ekoreportera kada će učesnici ekološke misije predstaviti svoje utiske iz Kopenhagena.

 
Novosti - jun 2012.

PREGLED NAGRAĐENIH RADOVA MLADIH EKOREPORTERA

Na sajtu www.youngreporters.org objavljen je spisak svih nagradjenih članaka, fotografija i video radova sa medjunarodnog konkursa Mladi ekoreporteri za 2012. godinu.

Takođe, postavljeni su najbolji radovi radovi po starosnim kategorijama, kao i radovi sa super nagradom za fotografiju i članak u ukupnoj ovogodišnjoj produkciji.  

Podsjećamo da je autor najbolje fotografije "Raj za oči i dušu" Hristina Balandžić iz kotorske Gimnazije, a najbolji članak "Prese za cijedjenje maslina i njihov ekološki uticaj" je uradila grupa učenika iz Maroka.

I na kraju, posjetioci sajta mogu da pogledaju i sve video radove sa dva konkursa: "Young reporters for the environment" i "Litter less"

 
Novosti - jun 2012.

PREGRŠT MEDJUNARODNIH NAGRADA ZA MLADE EKOREPORTERE IZ CRNE GORE

Na dva medjunarodna konkursa "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća), ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su jednu super nagradu, 5 prvih i 1 drugu nagradu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 19 zemalja zauzimaju prvo mjesto, ispred vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije, Njemačke ...

Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 97 - 104 of 162
Wrigley
Earth Day Network

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color