Naslovna arrow Školska 2017/2018
Novosti - april 2019 PDF Štampaj E-pošta
POČINJE OCJENJIVANJE RADOVA NA KONKURSU "MLADI EKOREPORTERI 2019"

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” po dvanaesti put organizuje konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2019. godine su bile: “Održiva proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”.

Na konkurs je stiglo preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola. Tokom marta je obavljen pregled svih pristiglih radova, a od onih koji su zadovoljili kriterijume konkursa obavljena je selekcija koju će ocjenjivati žiri i dodjeljivati nagrade po kategorijama i starosnim grupama (12-15 i 16-19 godina). Najbolje plasirani medju ekološkim fotografijama, eko člancima i odabranim video radovima biće poslati na medjunarodno takmičenje „Young Reporters for the Environment 2019”.
Detaljnije...
 
Novosti - januar 2019. PDF Štampaj E-pošta

25 GODINA MLADIH EKOREPORTERA

Ove godine Mladi ekoreporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) slave 25 godina. Program je pokrenut u Luksemburgu 1994. godine pod pokroviteljstvom Fondacije za ekološku edukaciju (Foundation for Environmental Education - FEE) i danas angažuje više od 350.000 mladih reportera u 38 zemalja svijeta.

Program Mladi ekoreporteri ima za cilj da pokrene mlade ljude u dobi od 11 do 25 godina da zauzmu stav o pitanjima zaštite životne sredine i da im pruži platformu za njihovu artikulaciju putem članaka, fotografije ili video radova.

Detaljnije...
 
Novosti - januar 2019. PDF Štampaj E-pošta
POJAŠNJENJA PRAVILA I FORMULARI ZA PRIJAVU RADOVA i E-MAIL ADRESA ZA SLANJE RADOVA
 
Svi radovi koji se prijavljuju na konkurs "Mladi ekoreporteri 2019" moraju biti pripremljeni u skladu sa pravilima takmičenja.

Vaše vidjenje ekološkog problema i njegovog rješenja može se predati u vidu: članka (do 1.000 riječi), jedne fotografije ili video rada (do 3 minuta). Ni ove godine nema foto-priče kao takmičarske kategorije na medjunarodnom konkursu.

Učesnici mogu raditi individualno ili u grupama, ali tako da na izradi fotografije može raditi samo jedan učesnik, na članku do dva, a na video klipu do tri učesnika. Maksimalno se može prijaviti jedan rad po pojedincu/timu. Jedan učesnik može poslati jednu fotografiju, a može i učestvovati u izradi jednog članka i jednog video rada.
Detaljnije...
 
Novosti - decembar 2018. PDF Štampaj E-pošta

LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2018/19.

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera.
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, fotografije i video priloga.
U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu su i pravila međunarodnog takmičenja kao i bogata referenc lista linkova i izvora.
Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.


 
Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa.

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video priručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku.

Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2018. PDF Štampaj E-pošta

POČETAK DVANAESTE SEZONE PROGRAMA "MLADI EKO-REPORTERI"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater programa "Mladi eko-reporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine.

Posebna tema školske 2018/19. godine biće ”Održiva potrošnja i proizvodnja” što je jedan od 17 ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine. Takodje, učenici iz obrazovnih institucija koje se nalaze u pilot ili redovnoj fazi programa ”Eko škole” mogu slati i radove o tome kako se sprovode aktivnosti u njihovim školama. Ovi radovi biće vrednovani sa svim pristiglim, ali će biti ocjenjivani i kao posebna kategorija.

Vizija FEE je da promoviše znanje o životnoj sredini, aktivno učešće i pozitivan pristup. To sve rezultira kroz 3 glavne aktivnosti Mladih eko-reportera: istraživanje lokalnih ekoloških problema; novinarsku produkciju (članci, fotografije, video radovi, website, izložbe, radio i tv emisije...) i komuniciranje sa javnošću (lokalnom publikom).

Detaljnije...
 
Novosti - oktobar 2018. PDF Štampaj E-pošta

25 VIDEO RADOVA ZA 25 GODINA MLADIH EKOREPORTERA

2019. godine biće obilježeno četvrt vijeka medjunarodnog programa “Young Reporters for the Environment” (YRE) i tim povodom organizuje se konkurs za jednominutne video radove. Pozivaju se YRE učesnici i alumni iz cijelog svijeta da svojim video zapisima kažu šta za njih znači YRE. Ovo je sjajna prilika da se pokaže šta posvećeni mladi ekoreporteri mogu da urade u svojoj zajednici.

Nekadašnji učesnici takmičenja imaju priliku da podjele svoja znanja o održivom razvoju i iskustva u YRE programu. Takođe, imaće priliku da poboljšaju svoje novinarske vještine, kreativna i kritička razmišljanja i predstave pozitivne lokalne aktivnosti održivog razvoja globalnoj javnosti.

Pobjednički video radovi će biti predstavljeni tokom 2019. godine zajedno sa drugim sadržajima proslave 25. godišnjice YRE.

Detaljnije...
 
Novosti - jul 2018. PDF Štampaj E-pošta

OBJAVLJENI KOMENTARI ŽIRIJA I LISTA RADOVA U UŽEM IZBORU 2018.

Medjunarodna koordinacija programa "Young reporters for the environment" objavila je listu radova koji su bili u užem izboru za nagrade. Od naših sedam, četiri rada je bilo selektovano, a na kraju je nagradjen članak ”Vila Alkima čeka zlatnu ladju”, koji je osvojio drugo mjesto u kategoriji 11-14 godina. Autori tog rada su Nikola Kovač i Nikolina Nikolić (OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Dobrota).

Ovdje možete pogledati listu selektovanih radova.

Takodje, medjunarodni žiri je objavio i svoje vidjenje ovogodišnje produkcije mladih eko-reportera sa komentarima po kategorijama radova i preporukama za narednu godinu. Ovdje možete pogledati izvještaj žirija.

I na kraju, umjesto na portalu Huffington Post kids, kako je to ranije najavljeno, svi nagradjeni radovi (od prvog do trećeg mjesta i sve pohvale) objavljeni su na linku https://medium.com/@yre_int .

Nacioanalni operater "ECOM" želi ugodan raspust mladim eko-reporterima i njihovim mentorima, sa nadom da će i dalje nastaviti da bilježe ekološku stvarnost oko nas!

 
Novosti - jun 2018. PDF Štampaj E-pošta
MLADI EKOREPORTERI IZ CRNE GORE PONOVO NAGRADJENI NA MEDJUNARODNOM KONKURSU

Mladi ekoreporteri iz Kotora osvojili su drugu nagradu za članak u kategoriji 11-14 godina na medjunarodnom konkursu “Young reporters for the environment”. Na takmičenje u Kopenhagen iz naše zemlje poslato je sedam radova (dva članka, tri fotografije i dva video rada u tri starosne kategorije), a nagradjeni su Nikola Kovač i Nikolina Nikolić (OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“, Dobrota) za tekst ”Vila Alkima čeka zlatnu ladju”. U pripremi rada pomogla je profesorka Aleksandra Sindik. Ovaj članak biće publikovan na portalu Huffington Post kids.Nagradjenim učenicima su uručene medjunarodne diplome 5. juna na svečanosti podizanja prve Plave zastavice u 2018. godini na plaži Kamenovo. Zanimljivo je da je ovaj rad Nikole i Nikoline pobjedio i u glasanju posjetilaca sajta www.mladi-ekoreporteri.org.me osvojivši 59% glasova u svojoj kategoriji. Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” jedanaestu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri” kao jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 33 - 40 of 89
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color