Naslovna arrow Arhiva članaka
Novosti - april 2013. PDF Štampaj E-pošta

POČINJE ONLINE GLASANJE ZA NAJBOLJE RADOVE MLADIH EKOREPORTERA U 2013.GODINI

Povodom 22. aprila Dana planete Zemlje, tradicionalno, na našoj web stranici se mogu pogledati svi radovi pristigli do 01. aprila 2013. godine.

Za najbolje radove iz ovogodišnje produkcije u svih jedanaest kategorija moguće je online glasanje koje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Ovdje možete pogledati i preuzeti sve pristigle radove:

Radovi u kategoriji ZA MANE SMEĆA / LITTER LESS

MLADI EKOREPORTERI

- radovi u kategoriji ekočlanak >>
- radovi u kategoriji ekofotografije >>
- radovi u kategoriji ekofotopriče >>
- radovi u kategoriji video >>

Ostalo
- radovi u kategoriji eko osnovci >>
- radovi u kategoriji fotopriče predjela i biodiverziteta >>
- radovi u kategoriji fotografije predjela i biodiverziteta >>
- radovi van konkurencije >>

 
Novosti - april 2013. PDF Štampaj E-pošta

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2013. GODINI
 
Dodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je ovogodišnji konkurs ”Mladi ekoreporteri 2013” koji je, po šesti put, organizovala NVO „EKOM”.

Svečanost je održana uoči Dana planete Zemlje 20. aprila 2013. godine u hotelu „Ramada” u Podgorici, a nagrade je uručila Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministrarstvu održivog razvoja i turizma.

I ovogodišnje takmičenje se odvijalo pod pokroviteljstvom kompanije „Wrigley”, koja je 2011. godine uz pomoć Fondacije za ekološku edukaciju, pokrenula kampanju „Litter Less” („Za manje smeća”), koja se tokom 2013. godine odvijala u 10 zemalja, uključujući i Crnu Goru. Tim povodom gošća svečanosti je bila Tanja Milošević, predstavnica Wrigley Montenegro.

Detaljnije...
 
Novosti - april 2013 PDF Štampaj E-pošta
NA OVOGODIŠNJE KONKURSE STIGLO PREKO 260 RADOVA MLADIH EKOREPORTERA  

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” šestu godinu zaredom organizuje program „Mladi eko-reporteri“ u Crnoj Gori.
Učešće u programu je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini na 16 srednjih škola iz Bara, Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Pljevalja, Berana i Podgorice i po prvi put 3 osnovne škole iz Herceg Novog, Risna i Tivta u 2013. godini. U konkurenciji za nagrade je preko 240 radova srednjoškolaca  (145 fotografija, 52 fotopriče, 28 članaka i 16 video radova) te 21 rad osnovaca.
Detaljnije...
 
Novosti - mart 2013. PDF Štampaj E-pošta

FORMULAR ZA PRIJAVU RADOVA i E-MAIL ADRESA ZA SLANJE RADOVA  

Svi radovi koji se prijavljuju na ovogodišnje konkurse "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća" moraju biti pripremljeni u skladu sa pravilima takmičenja.

Bliže informacije o kategorijama radova i učesnika, propozicijama i nagradama u 2013. godini možete pogledati u newsletter 7 (PDF 4.1 MB), a dodatne savjete za pripremu radova potražite u brošuri (PDF 3.2 MB).

Radovi se šalju isključivo na e-mail adresu: Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. i moraju imati uredno popunjen formular. Ukoliko se prijavljuje video rad, u formularu treba navesti link gdje je postavljen rad.

Rok za predaju radova je 1. april. Radovi koji nisu pripremljeni u skladu sa propozicijama i nemaju popunjen formular neće biti uvršteni u konkurenciju za nagrade.

Formular možete preuzeti ovdje (.doc - Microsoft Word 97-2003) ili ovdje  (.docx - Microsoft Word 2007-2010). 

Pogledajte primjere uredno popunjene forme članka i fotografije .

 
Novosti - februar 2013. PDF Štampaj E-pošta

GODIŠNJI SKUP KOORDINATORA PROGRAMA MLADI EKOREPORTERI

U mjestu Meliha na Malti, od 1. do 4. februara 2013. održan je godišnji skup medjunarodnih koordinatora programa Mladi ekoreporteri.

Tokom dvodnevnog rada, predstavnici preko 20 nevladinih organizacija širom svijeta predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 15-ak godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Analizirane su novine koje su uvedene prošle godine, kao što su: tri starosne grupe učesnika (12-15, 16-18, 19-21 godine) i tri medijske forme (članci, fotografije, video radovi), medjunarodna ekološka misijia za najbolje učesnike, inovirani vebsajt koji sada funkcioniše po modelu socijalnih mreža.

 Malta Malta Malta

U toku su pripreme za redovno godišnje medjunarodno takmičenje koje će se odvijati tokom maja, a čiji rezultati će biti saopšteni 5. juna na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Domaćin skupa, "Nature Trust  Malta", organizovao je kraći kurs fotografije na prostoru "Xrobb l-Ghagin Nature Park". Biolog i fotograf  dr Mark C. Mifsud, član malteškog žirija, predstavio je osnovna pravila i savjete za uspješno fotografisanje. Potom su svi učesnici primjenili novostečena znanja, a najuspješnija je bila Margarida Gomes iz Portugala.

Malta Malta Malta

Na marginama skupa, održan je sastanak 10 zemalja (uključujući i Crnu Goru) koje sprovode kampanju "Za manje smeća" ("Litter less"), a koju sponzoriše Fondacija kompanije Wrigley. Rezultati kampanje u 2013. godini biće vidljivi početkom aprila. Zahvaljujući uspješnoj kampanji i velikom broju nagrada u 2012. godini, predstavnik EKOM-a dao je pregled aktivnosti i rezultata u Crnoj Gori.  

Promovisan je i video spot na engleskom jeziku o učešću mladih ekoreportera iz Crne Gore na ekološkoj misiji u Kopenhagenu 2012. godine, koji je pripremio Djordje Kalezić, učenik kotorske Gimnazije.
Na linku: http://youtu.be/Q06aRkq2ELY možete pogledati video.

 

 
Novosti - januar 2013. PDF Štampaj E-pošta

UPUTSTVA ZA NOVU SEZONU KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori, kao nacionalni operater Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju i kampanje „Za manje smeća“ (Litter less) Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr. poziva sve osnovne i srednje škole te fakultete u našoj zemlji da se priključe novoj sezoni konkursa za najbolje članke, fotografije i video radove na razne teme iz zaštite životne sredine sa posebnim naglaskom na smeće. Učešćeje predvidjeno za mlade od 12 do 21 godine.
 
Bliže informacije o kategorijama radova i učesnika, propozicijama i nagradama u 2013. godini možete pogledati u newsletter 7 (PDF 4.1 MB), a dodatne savjete za pripremu radova potražite u brošuri (PDF 3.2 MB).

Rok za predaju radova je 1. april.

 
Novosti - novembar 2012. PDF Štampaj E-pošta
FOTO I AUDIO PRIČA SA EKO MISIJE MLADIH EKOREPORTERA U KOPENHAGENU
 
Najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore vratili su se iz Kopenhagena gdje su krajem oktobra učestvovali u petodnevnoj međunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije „Wrigley“, sponzora kampanje „Za manje smeća“ („Litter less“).
 
Slijedi fotopriča i specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora (mp3 20.4 MB) , gdje su slikom i riječju zabilježeni neki od najzanimljivijih detalja boravka u glavnom gradu Danske.
Detaljnije...
 
Novosti - novembar 2012. PDF Štampaj E-pošta
POČETAK NOVE SEZONE KAMPANJE ”ZA MANJE SMEĆA"

EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori 1. novembra 2012. godine započinje novu sezonu kampanje „Za manje smeća“ (Litter less), uz podršku Programa Mladi ekoreporteri Fondacije za ekološku edukaciju (FEE - Foundation for Environmental Education) i Fondacije Kompanije Wm. Wrigley Jr.
Cilj nove kampanje je da pomogne da i Crna Gora postane mjesto sa „manje smeća“

Kampanja „Za manje smeća“ se sprovodi u 25 zemalja, uključujući i Crnu Goru, kroz donaciju koju je obezbijedila Fondacija Kompanije Wm. Wrigley Jr. i ima za cilj da pomogne da se uključe i obrazuju crnogorski mladi o pitanjima smeća, ohrabrujući ih da prave pozitivne poteze. Kampanja je dopuna trenutnim aktivnostima koje Kompanija Wrigley sprovodi s ciljem ohrabrivanja odgovornog odlaganja smeća.

Kampanja se sprovodi kroz jedan od dva programa u svakoj zemlji učesnici. Djeca uzrasta od 5-12 godina će učestvovati u programu Eko-škola i od njih će se tražiti da kreiraju i vode svoje male projekte protiv bacanja smeća, ili da u svojoj školi organizuju neki događaj „Za manje smeća“. Učenici uzrasta od 11-21 godine će se uključiti u Program Mladih ekoreportera (Young Reporters for the Environment - YRE) i imaće ulogu „novinara“ koji ispituju problem bacanja smeća. Njihov rad će tokom proljeća 2013. godine ocjenjivati nacionalni žiri, a pobjednici će se onda takmičiti za međunarodne nagrade Mladih ekoreportera (YRE Award).
Detaljnije...
 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 41 - 48 of 109
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color