Naslovna arrow Arhiva članaka
Novosti - oktobar 2012. PDF Štampaj E-pošta

SEDMORO CRNOGORSKIH MLADIH EKOREPORTERA U DANSKOJ

Od 25. do 29. oktobra najbolji mladi ekoreporteri iz Crne Gore učestvovaće u medjunarodnoj ekološkoj misiji Fondacije za ekološku edukaciju i kompanije Wrigley, sponzora kampanje "Za manje smeća" („Litter less“) koja se održava u Kopenhagenu.

Sedmoro naših srednjoškolaca, koji su pokazali najbolje rezultate u pripremi eko-fotografija, članaka i video radova, pridružiće se svojim vršnjacima iz Kanade, Francuske, Njemačke i Rumunije. Oni su učestvovali u prvoj pilot godini kampanje "Za manje smeća" u kojoj su mladi od 12 do 21 godine svojim reporterskim radovima ukazali na probleme otpada u svojoj sredini i moguće načine kako da se oni riješe.

Kao nagrada za najbolje, predvidjena je ekološka misija gdje će mladi ekoreporteri saznati kako se otpad i neki drugi ekološki problemi riješavaju u glavnom gradu Danske. Tokom tri dana, kroz više interaktivnih radionica, boravak na terenu i grupni rad, učesnici misije će pripremati svoje reportaže, koje će potom predstaviti panelu ekoloških stručnjaka i novinara.

Za Kopenhagen putuju: Djordje Kalezić, Katarina Pašić i Sara Djurović iz kotorske gimnazije, Vladimir Šenk maturant tivatske srednje škole, Milena Pešić i Milica Stanišić učenice barske gimnazije i Bojan Orović, student iz Podgorice.

NVO "EKOM - Udruženje za ekološki konsalting" iz Kotora, već petu godinu zaredom organizuje konkurs za najbolje ekoreportere u Crnoj Gori, a činjenica da se naša zemlja našla medju pet odabranih zemalja za pilot kampanju "Za manje smeća" predstavlja priznanje za dosadašnji rad. Tokom novembra mjececa biće organizovan i pripremni seminar za učenike i profesore za novu, šestu sezonu mladih ekoreportera kada će učesnici ekološke misije predstaviti svoje utiske iz Kopenhagena.

 
Novosti - jun 2012. PDF Štampaj E-pošta

PREGLED NAGRAĐENIH RADOVA MLADIH EKOREPORTERA

Na sajtu www.youngreporters.org objavljen je spisak svih nagradjenih članaka, fotografija i video radova sa medjunarodnog konkursa Mladi ekoreporteri za 2012. godinu.

Takođe, postavljeni su najbolji radovi radovi po starosnim kategorijama, kao i radovi sa super nagradom za fotografiju i članak u ukupnoj ovogodišnjoj produkciji.  

Podsjećamo da je autor najbolje fotografije "Raj za oči i dušu" Hristina Balandžić iz kotorske Gimnazije, a najbolji članak "Prese za cijedjenje maslina i njihov ekološki uticaj" je uradila grupa učenika iz Maroka.

I na kraju, posjetioci sajta mogu da pogledaju i sve video radove sa dva konkursa: "Young reporters for the environment" i "Litter less"

 
Novosti - jun 2012. PDF Štampaj E-pošta

PREGRŠT MEDJUNARODNIH NAGRADA ZA MLADE EKOREPORTERE IZ CRNE GORE

Na dva medjunarodna konkursa "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća), ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su jednu super nagradu, 5 prvih i 1 drugu nagradu, i po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 19 zemalja zauzimaju prvo mjesto, ispred vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije, Njemačke ...

Detaljnije...
 
Novosti - jun 2012. PDF Štampaj E-pošta

PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERU U ONLINE GLASANJU POSJETILACA NAŠE WEB STRANICE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. jun, objavljujemo pobjednike on-line glasanja za najbolji ekološki članak, ekološku fotografiju eko fotopriču, i fotografiju predjela i biodiverziteta koje su pripremili Mladi ekoreporteri Crne Gore u 2012. godini.

Posjetiloci naše web stranice od Dana planete Zemlje do danas, za najbolji ekološki članak, sa 39 glasova (35%) izabrali su "Volujica putuje u svijet - još uvijek"  Rialde Kurgaš (Gimnazija Bar)

Najbolja eko fotografija, po mišljenju posjetilaca sajta, je rad "Ako bacaju svi, nemojte I VI" Valentine Ljubojević (SMŠ "Mladost", Tivat), koja je osvojila 65 glasova (26%), dok je u kategoriji fotografija predjela i biodiverziteta za najbolju proglašena "Čudo prirode" Joana Skembri (SMŠ "17. septembar" Žabljak), koja je osvojila 33 glasa (43%).

U kategoriji eko fotopriča najviše glasova - 249 (32%), dobio je rad "Dom vojske - oaza smeća"  Milice Zvizdić, iz Srednja ekonomsko-ugostiteljska škole iz Nikšića, a u u kategoriji fotopriča predjela i biodiverziteta za najbolju proglašena "Biljni svijet Durmitora" Sofije Rondović, Isidore Anđelić i Vladane Pejović (SMŠ "17. septembar" Žabljak) sa 52 glasa (49%).

Najbolji poster je  "Novljani, probudite se!" Nine Hadžajlić, Marije Pavlović i Bojane Ćalasan (SMŠ „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi) sa 191 glasom (40%).

Za najbolji video rad, sa 2173 glasom (51%), posjetioci našeg sajta su proglasili "Wild beauty - šta to bješe" Luke Nikolića i Bojana Loza (SMŠ „Danilo Kiš“, Budva).

Ovoga puta se mišljenja stručnog žirija i ukus publike nisu poklopila ni u jednoj takmičarskoj kategoriji! Ove godine zabilježen je rekordan broj glasova, ukupno 6050!

 
Novosti - maj 2012. PDF Štampaj E-pošta
POSLATI RADOVI MLADIH EKOREPORTERA CRNE GORE NA MEDJUNARODNE KONKURSE

Na osnovu ukupnog plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, NVO “EKOM”, kao nacionalni operater programa, odredila je i prevela radove za dva medjunarodna konkursa u ovoj godini, koji su poslati 30. aprila 2012 na žiriranje u Kopenhagen.
Detaljnije...
 
Novosti - april 2012. PDF Štampaj E-pošta

URUČENE NAGRADE MATURANTIMA PODGORIČKE GIMNAZIJE

Zbog polaganja maturskog ispita u subotu 21. aprila, većina nagradjenih mladih ekoreportera iz podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović" nije bila u prilici da prisustvuje dodjeli nagrada na Sajmu ekologije u Budvi.

To je bio povod da nacionalni koordinator Saša Karajović, u srijedu 25. aprila, posjeti ovu srednju školu i na prigodnoj svečanosti uruči priznanja i nagrade. Maturanti podgoričke gimnazije osvojili su ukupno 12 nagrada u dvije od sedam takmičarskih kategorija i to: jednu ravnopravnu II i četiri ravnopravne III nagrade za ekofotografiju te dvije ravnopravne I, četiri ravnopravne II i jednu ravnopravnu III nagradu za fotografiju predjela i biodiverziteta.

gimnazija slobodan skerovic      gimnazija slobodan skerovic

Priznanja i prigodne nagrade su primili: Aleksandra Radosavović, IV D; Nina Ćulafić, IV D; Dragan Šćekić, IV L; Bojan Orović, IV H; Itana Šaranović i Iva Mrdak, IV H; Ana Tomović, IV F, Luka Sošić, IV L i Ivan Čojbašić, IV H. Nina Pejović, III J je u Budvi već dobila ravnopravnu II nagradu za fotografiju. Gimnazija i prof. Sanja Bulatović, kao mentor učenika su dobili zahvalnice NVO "EKOM".

Ovogodišnje takmičenje se odvijalo pod pokroviteljstvom kompanije „Wrigley”, koja je uz pomoć Fondacije za ekološku edukaciju, pokrenula pilot program „Litter Less” („Za manje smeća”), pa je iz donacije sponzora gimnaziji "Slobodan Škerović" darovan video projektor za uspješno učešće u programu.

 
Novosti - april 2012. PDF Štampaj E-pošta

AUDIO i PDF PREZENTACIJA DODJELE NAGRADA

Za one koji su propustili dodjelu nagrada najboljim mladim ekoreporterima Crne Gore, evo prilike da se upoznaju sa atmosferom i učesnicima dogadjaja.

Ovdje možete preslušati specijalno polusatno izdanje radio emisije "Eko kutak" ili pogledati prezentaciju dodjele nagrada i pregled svih nagradjenih radova.

EKO Kutak 22.4.2012  (.mp3 13.8 MB)

Mladi ekoreporteri 2012 - nagrade (.pdf 3.9 MB)

 
Novosti - april 2012. PDF Štampaj E-pošta
POČINJE ONLINE GLASANJE ZA NAJBOLJE RADOVE MLADIH EKOREPORTERA U 2012.GODINI

Povodom 22. aprila Dana planete Zemlje, na web stranici našoj stranici se mogu pogledati svi radovi pristigli do 02. aprila 2012. godine.

Za najbolje radove iz ovogodišnje produkcije u svih sedam kategorija prema mišljenju stručnog žirija, moguće je online glasanje koje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Ovdje možete pogledati i preuzeti sve pristigle radove:

- radovi u kategoriji ekočlanak >>

- radovi u kategoriji ekofotografije >>

- radovi u kategoriji ekofotopriče >>

- radovi u kategoriji video >>

- radovi u kategoriji fotopriče predjela i biodiverziteta >>

- radovi u kategoriji fotografije predjela i biodiverziteta >>

- radovi u kategoriji posteri >>

- radovi van konkurencije >>

 

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 49 - 56 of 109
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color