Naslovna arrow Arhiva članaka
Novosti - februar 2012. PDF Štampaj E-pošta

U turskom odmaralištu Kušadasi, protekle sedmice održan je godišnji skup koordinatora programa Mladi ekoreporteri.

Tokom dvodnevnog rada, predstavnici preko 20 nevladinih organizacija širom svijeta predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 15-ak godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Predstavljene su i novine koje su uvedene od ove godine, kao što su tri starosne kategorije učesnika, inovirani vebsajt koji sada funkcioniše po modelu socijalnih mreža.

Kusadasi YRE Kusadasi YRE

U toku su pripreme za redovno godišnje medjunarodno takmičenje koje će se odvijati tokom maja, a rezultati će biti saopšteni 5. juna na Svjetski dan zaštite životne sredine.

Evropska agencija za zaštitu životne sredine je predstavila i konkurs "Generacija '92" za najbolje omladinske video radove. Rok za oba konkursa je 2. april.

Na marginama skupa , održan je sastanak 5 zemalja (uključujući i Crnu Goru) koje se nalaze u pilot fazi kampanje "Za manje smeća" ("Litter less"), a koju sponzoriše američka kompanija Wrigley. Prvi rezultati ove kampanje biće vidljivi početkom aprila.

U promociji programa koriste se razni reklamni materijali, a kanadska organizacija Environment Defence predstavila je svoj video kojim najavljuje kampanju "Za manje smeća", dok je crnogorsko udruženje EKOM promovisalo je dvojezični džingl o programu mladih ekoreportera koji se već nekoliko dana emituje i na talasima Radio Kotora.

 
Novosti - februar 2012. PDF Štampaj E-pošta
INSTRUKTIVNI SEMINAR MLADIH EKOREPORTERA

U Budvi je 10. februara održan instruktivni seminar za učenike i profesore mentore iz 5 srednjih škola i gimnazija iz Bara, Budve, Kotora, Tivta i Nikšića. Tom prilikom nacionalni koordinator Saša Karajović je pojasnio novine u ovom edukativnom programa i podijelio zvanična uputstva i preporuke za učešće u ovom takmičenju, koje se po peti put organizuje u Crnoj Gori.

Seminaru su prisustvovali i članovi žirija: mr Aleksandra Ivanović, Jelena Vukasović i Nemanja Malovrazić, koji su dali svoje vidjenje radova iz prošlih godina i dali sugestije za pripremu ovogodišnjih članaka i fotografija. Bilo je i riječi o novoj takmičarskoj formi - video radovima.

Seminar Budva     Seminar Budva

Seminar Budva     Seminar Budva

Ove godine je aktuelna još jedna međunarodna kampanja koju sprovodi EKOM - „Manje smeća“. Pilot faza se sprovodi u 15 zemalja i ima za cilj da obrazuje djecu i omladinu o problemima otpada, podržavajući ih da promijene svoje ponašanje i pokrenu akcije. O posebnoj internet stranici http://www.youngreporters-wrigley.org , koja funkcioniše u vidu ekološke socijalne mreže, govorio je IT menadžer Petar Đurić.

Ovdje možete preuzeti uputstvo za korištenje socijalne mreže youngreporters-wrigley.org

Rok za predaju radova je 02. april 2012. godine.

 
Novosti - januar 2012. PDF Štampaj E-pošta

NOVINE U PROGRAMU MLADI EKOREPORTERI

Uvažavajući savremene trendove, medjunarodna koordinacija programa "Young reporters for the Environment", unijela je nekoliko novina i promjena od 2012. godine.

Prije svega, pored članaka i fotografija, uvodi se i video kao forma novinarskog izražavanja.

Radovi se neće ocjenjivati po temama, već po starosnim grupama učesnika i to: 12-15, 16-18 i 19-21 godina, što znači da u našim uslovima mladi ekoreporteri mogu biti stariji osnovci, srednjoškolci i mladji studenti. Učenici mogu prijaviti više od jednog rada i mogu raditi individualno ili u grupama, ali tako da na izradi fotografije mogu raditi do dva učenika, a na članku ili video klipu do 4 učenika.

Od 2012. godina, više nema obaveznih tema, mada fokus i dalje mora biti na životnoj sredini (npr. klimatske promjene, biodiverzitet, vode, otpad itd.) u lokalnom kontekstu.

Detaljnije o propozicijama za učešće, rokovima, kriterijumima za ocjenjivanje možete pročitati ovdje .

Nacionalni operater programa je priredio i dodatne savjete za pripremu radova , kao i preporuke agecije Rojters za pisanje članaka.

 
Novosti - januar 2012. PDF Štampaj E-pošta

KAKO SE PRIPREMAJU MLADI EKOREPORTERI KANADE

U Kanadi, program mladih ekoreportera se sprovodi pod imenom "Canada's Next Green Journalist", a nacionalni operater Enviromental Defence je priremio poseban sajt gdje je moguće pronaći niz praktičnih savjeta za pripremu radova.

Na linku http://goo.gl/bmWez nalaze se priručnici o tome kako da izvještavate, odnosno pišete, fotografišete i snimate kao ekoreporter.

Canada Canada Canada

Ovdje možete preuzeti prevode sva tri priručnika:

Vodic kako pisati kao ekoreporter

Vodic kako fotografisati kao ekoreporter

Vodic kako snimiti video kao ekoreporter

Takodje, kako bi popularisali kampanju "Litter Less" ("Za manje smeća"), koja se kao pilot program sprovodi ove godine u pet zemalja (Kanada, Francuska, Njemačka, Rumunija i Crna Gora), uradjen je i promotivni video, koji možete pogledati na linku:

http://goo.gl/BgKUG

 
Novosti - novembar 2011. PDF Štampaj E-pošta

BROŠURA KAMPANJE "ZA MANJE SMEĆA" ("LITTER LESS")

Za potrebe lakšeg učešća u kampanji "Za manje smeća", u toku je prevodjenje sadržaja internet stranice www.youngreporters-wrigley.org , koja će biti aktivna na našem jeziku do kraja novembra.

U međuvremenu, osnovne elemente kampanje možete pogledati i u slijedećoj brošuri. (PDF fajl, 2.9 MB)

 
Novosti - novembar 2011. PDF Štampaj E-pošta
PROMOCIJA KAMPANJE "ZA MANJE SMEĆA" ("LITTER LESS")

Od početka kampanje, press saopštenja su poslata u sve važnije elektronske i novinske medije u zemlji.

Samo u toku prve sedmice tri primorske radio stanice (Tivat, Budva i Kotor) su objavile razgovor sa nacionalnim koordinatorom kampanje "Za manje smeća".


 
Novosti - novembar 2011. PDF Štampaj E-pošta

POČETAK KAMPANJE "MANJE SMEĆA" ZA MLADE EKOREPORTERE U PET ZEMALJA

Litter Less

NVO "EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori" od 1. novembra 2011. godine u našoj zemlji pokreće kampanju "Manje smeća" kroz program "Mladi ekoreporteri" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), a uz podršku Fondacije kompanije Wrigley.

Pilot faza kampanje "Manje smeća" se sprovodi u 15 zemalja i ima za cilj da obrazuje djecu i omladinu o problemima otpada podržavajući ih da promjene ponašanje i pokrenu akcije.

Smeće je jedan od vizuelno najjačih ekoloških problema sa kojim se mladi sreću u svom okruženju. Uz velikodušnu podršku Fondacije kompanije Wrigley, EKOM će moći da se uključi u edukaciju mladih i da ih poduči kako da umanje ovaj problem, ali na zabavan način.

Wrigley
Detaljnije...
 
Novosti - jun 2011. PDF Štampaj E-pošta
URUČENE MEĐUNARODNE NAGRADE MLADIM EKOREPORTERIMA IZ CRNE GORE

Na Svjetski dan zaštite životne sredine, 5. juna 2011. godine, međunarodna koordinacija programa Young Reporters for the Environment (YRE), zvanično je saopštila rezultate ovogodišnjeg konkursa.

Ovdje možete pogledati saopštenje za medije.

U konkurenciji 79 radova iz 11 zemalja, crnogorski srednjoškolci su osvojili dvije nagrade, koje su im uručene 5. juna na kupalištu "MCM", na Velikoj plaži, tokom svečanog početka kampanje Plava zastavica u 2011. godini.

 Award 2nd Place Award Article

U kategoriji tekstova o gradovima, za najbolji je proglašen rad Miris katrana u oblacima prašine grupe učenika: Božica Vujović, Biljana Vujović, Tanja Roganović, Aleksandra Veličković, Nikolina Giljen, Miloš Međedović, Radoš Milatović (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić; mentor: prof. Olivera Lučić).

Drugu nagradu u kategoriji fotografija dobio je rad Dug život Ivana Čojbašića (Gimnazija ”Slobodan Škerović” Podgorica; mentor: prof. Sanja Bulatović).

Sve pristigle radove, koji će biti objavljeni u godišnjaku YRE Book 2011, možete pogledati na internet stranici http://youngreporters.wordpress.com/ .

 
<< Početak < Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sledeća > Kraj >>

Rezultati 65 - 72 of 109
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color