Naslovna
Novosti - jun 2013. PDF Štampaj E-pošta
URUČENE DIPLOME SA MEDJUNARODNIH TAKMIČENJA NAJBOLJIM MLADIM EKOREPORTERIMA CRNE GORE

U subotu 8. juna na kupalištu Almara Beach, obiježeno je deset godina sprovodjenja programa Plava zastavica. Proglašeni su i dobitnici ovog uglednog ekološkog priznanja za 2013. godinu. To je bila prilika i da se uruče priznanja najboljim ekoreporterima na konkursima "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća). Nagradjeno je ukupno šestoro mladih iz Nikšića, Tivta i Cetinja. U ime medjunarodnog žirija, diplome i prigodne nagrade najboljima uručila je Jelena Vukasović, predsjednica Skupštine NVO "EKOM".

Plava zastavica je jedan od 5 ekoloških programa koje sprovodi Fondacija za ekološku edukaciju, mreža nevladinih organizacija u preko 70 zemalja. Od 2008. godine, NVO „EKOM“ je, pored Plave zastavice, pokrenula još jedan program "Mladi ekoreporteri" i u kratkom periodu postala jedan od lidera medju 27 zemalja. Najbolji ekoreporteri Crne Gore, po broju nagrada prošle godine su zauzeli čelnu poziciju, a ove godine su treći sa 5 osvojenih priznanja.

plava zastavica pz pz pz pz pz
(foto: Sandra Radulović, Morsko dobro)

Na takmičenju mladih ekoreportera, Mia Mandić (Srednja likovna škola "Petar Lubarda", Cetinje) je osvojila prvu nagradu za fotografiju "Težak život" (kategorija 15-18 godina), a Mira Bulajić (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić) zauzela je treće mjesto sa člankom "Ima li genetski modifikovane hrane u Crnoj Gori?" (kategorija 19-21 godine).
Na takmičenju kampanje "Za manje smeća", Svetlana Tomić (Srednja ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić) bila je najbolja sa člankom "Životinjski otpad, tu oko nas" (kategorija 15-18 godina), Mirko Pavićević (Pravni fakultet Univerziteta Crne Gore, Podgorica) je dobio drugu nagradu za članak "Rupa bez dna" (kategorija 19-21 godine), dok su Zorana Višić i Admira Šabotić (Srednja mješovita škola "Mladost", Tivat) dobile su prvu nagradu za foto priču "Eko stan" (kategorija 19-21 godine). U pripremi ovih nagradjenih radova su pomagali profesori - mentori: Olivera Lučić iz Nikšića, Ružica Lazarević iz Tivta i Vukan Lompar sa Cetinja.

pz pz

            (Foto: Siniša Luković, Vijesti)         (Foto: Sandra Radulović, Morsko dobro)

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Trenutno je 1 gost na vezi

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color