Naslovna
Novosti - januar 2014. PDF Štampaj E-pošta

FOTO I AUDIO PRIČA SA EKO MISIJE MLADIH EKOREPORTERA U ŠTOKHOLMU

Najbolji mladi ekoreporteri koji su pobjedili na nacionalnim takmičenjima u deset zemalja tokom druge godine kampanje "Litter less" ("Za manje smeća") okupili su se u Štokholmu od 23 do 27. januara 2014. godine na drugoj ekološkoj misiji koju su organizovale Fondacija za ekološku edukaciju (FEE) i Fondacija kompanije "Wrigley".


65 učenika i studenata te 26 profesora i nacionalnih koordinatora iz Crne Gore, Francuske, Kanade, Kazahstana, Latvije, Makedonije, Malte, Njemačke, Rumunije i Slovačke imalo je priliku da tokom pet dana učestvuje u više radionica o tome kako se pripremaju ekološki članci, foto priče i video radovi, da kroz timski rad pripremi osvrte na 10 ekoloških tema i problema iz glavnog grada Švedske kao i da prisustvuje predavanjima ekoloških aktivista iz zemlje domaćina.

... u nastavku pogledajte foto priču iz Štokholma ili poslušajte specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora ...

YRE Svedska YRE Svedska yre

 (foto: praktične radionice o pripremi članaka, fotografija i video klipova)

Sve učesnike su pozdravili domaćini skupa Ana Norman, direktorka programa "Young reporters for the environment" ("Mladi ekoreporteri") i Danijel Šafer, izvršni direktor FEE.
Potom se prisutnima obratio i Amin Ahlafi, član borda direktora FEE i predsjednik medjunarodnog žirija na takmičenjima "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća".

Crnu Goru su ove godine predstavljali: Đorđe Kalezić, Katarina Pašić i Sara Đurović, maturanti kotorske Gimnazije, Svetlana Tomić iz nikšićke Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole te Milica Stanišić, Milena Pešić i Ksenija Djordjević, učenice barske Gimnazije.

yre   yre

(foto: mladi ekoreporteri iz Crne Gore na ulicama Štokholma i sa kolegama iz Makedonije)

Tokom ekološke misije, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima Švedske u tretmanu otpada, a zanimljivo je da Švedjani još nisu zadovoljni postignutim stepenom reciklaže, iako su medju najboljima u Evropi. O tome je govorila Mari Anderson iz regionalne kompanije za tretman otpada "Sorab", koja godišnje edukuje 250 dječijih i omladinskih grupa na ove teme.

yre yre

 (foto: jedno od predavanja i rad po grupama tokom ekološke misije)

Karoline Peterson, jedan od osnivača lifestyle magazina "Kamino" predstavila je priče iz prethodnih brojeva časopisa, osnovanog 2007. godine, a koje se bave održivom budućnošću. Jedna od njih je i ideja o osnivanju "biblioteke" odjevnih predmeta ("clothing library").

Ono po čemu će se pamtiti ova druga misija su i motivacioni govori dvoje ekoloških aktivista. Anika Hagberg iz organizacije "Push Sweden" je nadahnuto poručila mladim ekoreporterima da su i oni svojevrsni heroji današnjice jer se bave zaštitom planete. Sven Heijbel iz "Global Focus"-a proučavao je klimatske promjene medju polarnim medvjedima na Artiku i putovao svijetom snimajući dokumentarac o ljudskoj sreći. On je je zaključio da su za sreću potrebni strast i svrha onog čime se bavimo, te pružanje pomoći i pripadanje nekome ili nečemu.

yre yre

 (foto: Anika Hagberg i Sven Heijbel prenose svoja iskustva ekoloških aktivista)

Pored predavanja i praktičnih radionica, bilo je vremena i za projekciju švedskog dokumentarnog filma "Bananas" te posjetu Muzeju fotografije i Skansenu, najstarijem svjetskom muzeju na otvorenom, koji na 30 ha u srcu Štokholma predstavlja bogato etnografsko naslijedje Švedske.

yre yre yre

 (foto: etnološki i mini zoološki park u Skansen muzeju na otvorenom)

 Tokom petodnevnog druženja, stvorena su brojna prijateljstva mladih iz deset zemalja, koja će se svakako nastaviti preko socijalnih mreža sve do treće ekološke misije u skopu kampanje "Za manje smeća" Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i Fondacije kompanije "Wrigley" kada će učestvovati ukupno 15 zemalja.

yre yre

(foto: izložba radova nastalih tokom ekološke misije u Štokholmu)

NVO "EKOM", kao nacionalni operater, 1. februara 2014. ulazi u sedmu sezonu programa Mladi ekoreporteri, u kome su dosada crnogorski učesnici osvojili dvanaest medjunarodnih nagrada.

autori fotograija: Jelena Vukasović, Djordje Kalezić i Saša Karajović 

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Trenutno je 1 gost na vezi

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color