Naslovna
Novosti - april 2014. PDF Štampaj E-pošta
NA OVOGODIŠNJE KONKURSE “MLADI EKOREPORTERI” I “ZA MANJE SMEĆA” STIGLO OKO 400 RADOVA IZ CIJELE CRNE GORE
 
Nevladina organizacija ”EKOM - Udruzenje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” sedmu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri, program Fondacije za ekološku edukaciju i treću put kampanju “Za manje smeća” Fondacije kompanije Wrigley.

Preko 300 učenika iz 18 srednjih i 28 osnovnih škola poslalo je oko 400 radova na ovogodišnje konkurse. U pripremi je pomagalo i 58 profesora mentora.

Svečana dodjela nagrada je predvidjena na Dan planete Zemlje, u utorak 22. aprila u hotelu „City” u Podgorici, čime se NVO "EKOM" pridruzuje mrezi svjetskih nevladinih organizacija "Earth Day network". Nagrade će uručiti Daliborka Pejović, drzavna sekretarka u Ministarstvu odrzivog razvoja i turizma.

U konkurenciji za nagrade bilo je oko 230 radova srednjoškolaca i oko 160 radova osnovaca. Pristigle radove je početkom aprila 2014. vrednovao četrnaestočlani nacionalni ziri i odabrao najbolje u 20 kategorija (fotografije, foto priče, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “za manje smeća” koji su bili podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine).
Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za dva medjunarodna konkursa tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni ziri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA, The Times, National Geography i Wrigley (sponzor kampanje "Litter less"). Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2014., na Svjetski dan zaštite zivotne sredine.

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreza koja je uključena u obrazovanje za odrzivi razvoj, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Mladi, uzrasta od 12 do 21 godine, u više od 25 zemalja, do početka aprila su istrazivali lokalne ekološke probleme i teme kao što su otpad, gradovi, obala, energija, voda, klimatske promjene, biodiverzitet...

FEE je u saradnji sa Fondacijom Wrigley Company razvila edukativnu kampanju „Za manje smeća“ (Litter less) sa temama kako trošiti manje, šta je recikliranje i kompostiranje te međusobno povezani problemi smeća. Nakon pilot školske 2011/2012. godine, pored pet zemalja (Crna Gora, Francuska, Kanada, Njemačka i Rumunija ) kampanja se proširila i na još 10 zemalja (Izrael, Italija, Kazahstan, Letonija, Malta, Makedonija, Novi Zeland, Portugal, Slovačka i Vels).

Najbolji u nacionalnoj selekciji „Za manje smeća” učestvovaće na trodnevnoj medjunarodnoj istrazivačkoj misiji tokom jeseni 2014. godine, gdje će mladi eko-reporteri iz 15 zemalja istraziti odredjeni problem smeća i o tome pripremiti poseban novinarski osvrt. Time se završava trogodišnja kampanja “Litter less”.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Trenutno je 1 gost na vezi

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color