Naslovna
Novosti - septembar 2014. PDF Štampaj E-pošta

MLADI EKOREPORTERI U EKOLOŠKOJ MISIJI NA KIPRU

Najbolji mladi ekoreporteri koji su pobjedili na nacionalnim takmičenjima tokom treće godine kampanje "Litter less" ("Za manje smeća") okupili su se u Nikoziji od 25. do 29. septembra 2014. godine na ekološkoj misiji koju su organizovale Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), Fondacija kompanije "Wrigley" i kiparska asocijacija za zaštitu životne sredine mora "CYMEPA".

reporteri

... u nastavku pogledajte foto priču ili poslušajte specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora.

Oko 70 učenika i studenata, profesora i nacionalnih koordinatora iz Crne Gore, Francuske, Malte, Portugala, Rumunije i Novog Zelanda imalo je priliku da tokom tri dana učestvuje u više radionica o tome kako se pripremaju ekološki članci, foto priče i video radovi, da kroz timski rad pripreme osvrte na ekološke teme i probleme glavnog grada Kipra.Ugledni kiparski novinar Temis Temistokleos je govorio o različitom pristupu u pripremi vijesti, članka ili reportaže. Da bi se bio drugačiji neophodno je imati drugi ugao, ton, vizuelni pristup, ali i posvećenost poslu. Treba poštovati autorska prava, navoditi izvore te postaviti razliku izmedju činjenica i sopstvenog mišljenja. Fotograf Kirakos Arkatites podsjetio je na pravilo trećine prilikom slikanja, kadriranje, značaj svjetla ali je pokazao da i oblaci mogu pomoći za dobijanje izuzetnih fotografija. Reditelj Džon Ioanu je nadahnuto govorio o svojevrsnom gerilskom snimanju video radova, sa malim bužetom, limitarom ekipom i opremom gdje veliki značaj imaju kreativnost, motivacija, improvizacija ali i dobra organizacija.

U sklopu programa, bio je predvidjen jednosatni obilazak dnevnog lista "Cyprus Mail", javnog servisa RIK i vodeće komercijalne stanice Antena 1. U trenutno najgledanijoj televiziji domaćin je bila Antigoni Antienidis, direktorka informativnog programa koja je objasnila da posvećuju adekvatnu pažnju ekološkim temama kao što su zaštita mora i klimatske promjene, ali da one često budu u drugom planu zbog aktuelnih dnevnih dogadjaja. Ukazala je i na to da situacija po pitanju obrade tema životne sredine nije bolja ni na javnom servisu, od koga se to daleko više očekuje.

 reporteri reporteri mer

Tokom ekološke misije, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa iskustvima ove ostrvske mediteranske zemlje u tretmanu otpada, koje su im prenijeli predstavnici Ministarstva životne sredine te organizacija "Green Dot" i "Marlisco". Posebno zanimljivi su bili prezentacija prerade ulja za prženje iz školskih kuhinja u gorivo za loženje, kao i obilazak neuredjenog odlagališta smeća Kočati i postrojenja za preradu otpada Koši. Poslije samo pola sata, od nesnosnog smrada i prašine, svakojakog smeća koje vjetar nosi, gosti su se našli na prostoru savremenog kompleksa za sortiranje, preradu i odlaganje otpada, gdje se proizvode energija i kompost. Još uvijek, sortirane materije (papir, karton, staklena i pet ambalaža te limenke) se izvoze.

mer mer mer

Pored predavanja i praktičnih radionica, bilo je vremena i za obilazak starog dijela Nikozije, poslednjeg podjeljenog grada u Evropi, neolitskog naselja Kirokitia, koje je i na listi UNESCO-a i arheološkog lokaliteta u Kurionu sa jednim od najbolje očuvanih grčkih amfiteatara. Tome treba dodati i boravak na tri plaže sa Plavom zastavicom. Na jednoj od njih, učesnici su imali pokaznu vježbu brojanja otpadaka. Ono po čemu će se pamtiti ova treća misija su i kulturno zabavni programi u kojima su učesnici predstavili nacionalne plesove i pjesme, kao i poslastice, a bili su u prilici i da pokaže razne talente.

mer mer mer

Pri kraju misije predstavljeni su radovi koje su mladi ekoreporteri uradili na licu mjesta. Zadovoljstvo postignutim rezultatima nisu krili Mihalis Ierides, generalni sekretar "CYMEPA" i Gošja Lušček, medjunarodna direktorka programa "Young reporters for the environment" (YRE).

mer mer mer

Crnu Goru su ove godine predstavljali 2 osnovca, 5 srednjoškolaca i 1 student - Nikolina Lešić i Iva Jovanović, iz podgoričke gimnazije "Slobodan Škerović", Sergije Rojević iz OŠ "Ratko Žarić" i Vuk Bošković iz Srednje ekonomsko-ugostiteljske škole iz Nikšića, Nada Dedejić i Jovana Zejak iz Srednje mješovite škole "Vuksan Djukić" iz Mojkovca teIvan Franović iz OŠ "Njegoš" i Tatjana Djurović sa Fakulteta za turizam i hotelijerstvo u Kotoru.
Tokom petodnevnog druženja, stvorena su brojna prijateljstva mladih iz šest zemalja, koja će se svakako nastaviti preko društvenih mreža sve do neke nove ekološke misije Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).

NVO "EKOM", kao nacionalni operater, tokom jeseni najavljuje i početak osme sezone programa Mladi ekoreporteri, u kome su dosada crnogorski učesnici osvojili petnaest medjunarodnih nagrada.
 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color