Naslovna arrow Arhiva članaka arrow Novosti - april 2015.
Novosti - april 2015. PDF Štampaj E-pošta
DODJELA NAGRADA NA KONKURSU “MLADI EKOREPORTERI”

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” osmu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). U saradnji sa Fondacijom ReCAN, tema ovogodišnje kampanje je bila „Ne bacaj – recikliraj!”.

Preko 300 učenika iz 13 srednjih i 27 osnovnih škola poslalo je oko 370 radova na ovogodišnje takmičenje. U pripremi je pomagalo 55 profesora mentora.

Svečana dodjela nagrada je predvidjena na Dan planete Zemlje, u srijedu 22. aprila u 11.30 u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici, čime se NVO "EKOM" pridružuje mreži svjetskih nevladinih organizacija "Earth Day network" koje raznim ekološkim aktivnostima obilježavaju ovaj dan. Putem video poruke prisutnima će se obratiti Daliborka Pejović, državna sekretarka, a nagrade će uručiti Ivana Vojinović, direktorka Direktorata za životnu sredinu i klimatske promjene u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj.

U konkurenciji za nagrade bilo je 155 radova srednjoškolaca i 205 radova osnovaca. Pristigle radove je početkom aprila 2015. vrednovao četrnaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 16 kategorija (fotografije, fotopriče, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “mladi ekoreporteri”, “biodiverzitet i predjeli” i “kreativna reciklaža” koji su bili podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine).
Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA, The Times, National Geography. Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2015. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

U periodu od 2008. do 2014. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 20 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Oko 30.000 mladih, uzrasta od 12 do 21 godine, 2014. godine je u 30 zemalja, istraživalo lokalne ekološke probleme i teme kao što su otpad, gradovi, obala, energija, voda, klimatske promjene, biodiverzitet... i o tome pripremili oko 2.700 članaka i 5.000 fotografija.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color