Naslovna
Novosti - april 2016. PDF Štampaj E-pošta
NAJAVA DODJELE NAGRADA NA KONKURSU “MLADI EKOREPORTERI” 2016.

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” devetu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, tema ovogodišnje kampanje je bila „Drveće za planetu”, što je i slogan ovogodišnjeg Dana planete Zemlje.

Preko 400 učenika iz 21 srednje i 40 osnovnih škola te troje studenata poslalo je oko 550 radova na ovogodišnje takmičenje. U pripremi je pomagalo 76 profesora mentora.

Svečana dodjela nagrada je predvidjena na Dan planete Zemlje, u petak 22. aprila u 12.00 u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici, čime se NVO "EKOM" pridružuje mreži svjetskih nevladinih organizacija "Earth Day network" koje raznim ekološkim aktivnostima obilježavaju ovaj dan. Nagrade najboljijma će uručiti Daliborka Pejović, državna sekretarka u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj, a posebna priznanja u kategoriji “Drveće za planetu” dodjeliće predstavnik Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, koje je obezbjedilo i sadnice za najbolje učenike i škole.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade u 2016. godini bilo je ukupno: 42 teksta, 190 fotografija i 40 video radova. Pristigle radove je početkom aprila 2016. vrednovao  četrnaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 12 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “drveće za planetu”, koji su podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA, The Times, National Geography. Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2016. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

U periodu od 2008. do 2014. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 20 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Oko 73.000 mladih, uzrasta od 12 do 21 godine, 2015. godine je u 28 zemalja, istraživalo lokalne ekološke probleme i teme kao što su otpad, gradovi, obala, energija, voda, klimatske promjene, biodiverzitet... i o tome pripremili oko 3.100 članaka, 5.700 fotografija i 425 video radova..

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Trenutno je 1 gost na vezi

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color