Naslovna
Novosti - februar 2017. PDF Štampaj E-pošta

GODIŠNJI SKUP KOORDINATORA PROGRAMA MLADI EKO-REPORTERI

U gradu Gimaraeš, na sjeveru Portugala, od 16. do 19. februara 2017. održan je godišnji skup medjunarodnih koordinatora programa Mladi eko-reporteri.

 11 

Goste su na otvaranju pozdravili gradonačelnik Domingos Braganca i Augusto Serano iz Ministarstva zaštite životne sredine. Učesnicima su se potom obratili: Lesli Džouns, nova predsjednica Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), Boris Šušmak, član borda direktora FEE i predsjednik medjunarodnog žirija na takmičenjima "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća” te žoze Arčer, predsjednik portugalske organizacije ABAE, koja je i bila domaćin ovog skupa. Sa ponosom je istakao da sprovode četiri od pet FEE programa: “Plava zastavica”, “Zeleni ključ”, “Eko škole” i “Mladi ekoreporteri”.

 e

U nastavku, Gošja Lušček, direktorka programa "Young reporters for the environment" ("Mladi ekoreporteri") je predstavila aktivnosti iz protekle godine. Program se danas primjenjuje u 34 zemlje sa učešćem od oko 250 hiljada učenika i studenata. Rezultati rada su prikazani i u kratkom video-klipu .

U planu je nastavak kampanje “Litter less”, biće stavljen naglasak na 17 ciljeva održivog razvoja UN do 2013. godine, predvidjena je edukacija nastavnika – mentora, kao i usavršavanje njihovih i vještina nacionalnih koordinatora programa. Planirano je i čvršće povezivanje sa druga dva obrazovna programa FEE - “Eko škole” i “Učimo o šumama”. Usvojen je i predlog da se starosna granica učesnika pomjeri na 25 godina kako bi se uključili studenti završnih godina fakulteta, prije svega novinarstva i medija.

Tokom trodnevnog rada, predstavnici 20-ak nevladinih organizacija širom svijeta predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 20 godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Posebno formirane radne grupe su se bavile: većim uključivanjem mladih u program u narednom periodu kroz druge forme organizovanja (izvidjači, klubovi, sekcije ...) i unapredjenjem rada učesnika i mentora. Predstavnica organizacije iz Maroka predstavila je učešće mladih ekoreportera na klimatskom samitu COP 22 u Marakešu.

Elizabet Silva iz UNESCO komisije za Portugal održala je motivacioni govor o ciljevima održivog razvoja UN, a Eva Mah je predstavila vezu migracija, klimatskih promjena i uticaja na okolinu. Marija Ana Boteljo Neveš govorila je o filmskom festivalu za škole “I love 2 help”, koji je jedan od načina za podizanje svijesti mladih.
Margarida Gomeš iz organizacije ABAE predstavila je iskustva Portugala od 1996. godine sa naglaskom na ekološkim misijama i seminarima za učesnike i mentore. Tokom skupa, održana je i prezentacija nagradjenih radova portugalskih mladih ekoreportera iz odabranih osnovnih, srednjih i stručnih škola te fakulteta.

s

Domaćini skupa predstavili su i dostignuća Gimaraeša u poslednjih 15 godina: stari dio grada je 2001. godine uključen na UNESCO listu Svjetske baštine, 2012. bio je evropska prijestonica kulture a u toku je nominacija za prestižnu titulu Zelene prijestonice Evrope, zbog koje je i pokrenuta kampanja “Zeleniji Gimaraeš”.

Ovdje možete preslušati specijalno izdanje Eko kutka Radio Kotora o skupu u Gimaraešu ili pogledati video koji su pripremili portugalski mladi ekoreporteri.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color