Naslovna
Novosti - april 2017. PDF Štampaj E-pošta
NAJAVA DODJELE NAGRADA NA KONKURSU “MLADI EKOREPORTERI 2017”

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” desetu godinu zaredom organizovala je konkurs „Mladi eko-reporteri” u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2017. godine su bile: “Klimatske promjene” i “Eko škole”

Svečana dodjela nagrada je predvidjena uoči Dana planete Zemlje, u petak 21. aprila u 10.30 u Ministarstvu održivog razvoja i turizma u Podgorici,. Nagrade najboljima će uručiti Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj, a posebna priznanja dodjeliće Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo.

Na konkurs je stiglo preko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole. U pripremi je pomagalo 64 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila 2017. vrednovao trinaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “klimatske promjene”, koji su podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2017. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.

***

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo ukupno 59 osnovnih i 32 srednje škole, sa preko 2.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u proteklih 10 godina bilo oko 2.600 radova.

Radovi iz Crne Gore osvojili su 20 nagrada na medjunarodnim takmičenjima od 2008. do 2016. godine. Od 2012. do 2014. godine naši najbolji mladi ekoreporteri učestvovali su i u tri ekološke misije u Kopenhagenu, Štokholmu i Nikoziji, a u okviru kampanje “Litter less”.

U proteklih 10 godina program su podržali: Ministarstvo održivog razvoja i turizma (nekada Ministarstvo uredjenja prostora i zaštite životne sredine), Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja te fondacije ReCAN i Wrigley.

Nekoliko poslednjih godina dodjela priznanja najboljim ekoreporterima Crne Gore uključena je u “Earth Day Network” kao i “Global Action Day” Fondacije za ekološku edukaciju.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color