Naslovna
Novosti - april 2017. PDF Štampaj E-pošta
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2017. GODINI

Dodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po deseti put, organizovalo NVU „EKOM”. u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE).
Posebne teme 2017. godine su bile: “Klimatske promjene” i “Eko škole”.

mer
(foto. Đorđe Kalezić)

Svečanost je održana 21. aprila 2017. godine u Podgorici. Nagrade najboljima je uručila Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj, a posebna priznanja dodjelio je Rešad Sijarić, direktor Zavoda za školstvo, koji od ove školske godine sprovodi program „Eko škole”.


(foto: Marko Mirović)


Prisutne je pozdravio Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a, a potom je Djordje Kalezić, nekadašnji učesnik i ovogodišnji član žirija uručio plakete za najbolje škole.


(foto: Marko Mirović)

Na konkurs je stiglo preko 500 radova iz 19 srednjih i 31 osnovne škole. U pripremi je pomagalo 64 profesora mentora.
Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 37 tekstova, 100 fotografija i 15 video klipova. Pristigle radove je tokom aprila 2017. vrednovao trinaestočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u 11 kategorija (fotografije, članci i video radovi u tri tematske cjeline: “biodiverzitet i predjeli”, “mladi ekoreporteri” i “klimatske promjene”, koji su podjeljeni u dvije starosne kategorije 12-15 godina i 16-21 godine.


(foto: Marko Mirović)

Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, urednica u dnevnom listu ”Pobjeda”; Nikola Malović i Jelena Vukasović, profesor književnosti; Ljiljana Brnović, novinarka TV Crna Gora; mr Đorđije Vulikić, ekspert za klimatske promjene; mr Dragana Raonić Popović, savjetnica u Ministarstvu održivog razvoja i turizma; biolozi mr Jelena Koprivica, mr Izeta Trubljanin mr Vasilije Bušković iz Agencije za zaštitu životne sredine; mr Aleksandra Ivanović, biolog mora; Radmila; Beća Radulović, grafička dizajnerka te studenti Sara Đurović i Djordje Kalezić, nekadašnji pobjednici nacionalnog i medjunarodnog konkursa.

Ovdje možete pogledati kompletnu listu nagrada, pohvala i plaketa.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici međunarodnih organizacija FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2017. godine na Svjetski dan zaštite životne sredine.
U periodu od 2008. do 2016. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 20 medjunarodnih nagrada, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Gimnazije „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja i „30.septembar” iz Rožaja poslale su preko 40 radova. ”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanje za ekološko angažovanje: Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović”, Podgorica; ekonomsko-ugostiteljskim školama u Baru i Nikšiću, te osnovnim školama “Drago Milović”, Tivat”, „Pavle Kovačević” na Grahovu, „Braća Ribar” u Zatonu kod Bijelog Polja i „Dr Dragiša Ivanović” iz Podgorice.

Mladi eko-reporteri je međunarodna omladinska mreža za obrazovanje o održivom razvoju, koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. 2016. godine u 34 zemlje, mladi su istraživali lokalne ekološke probleme i teme i o tome pripremili preko 4.400 članaka, 7.700 fotografija i 550 video radova.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo ukupno 59 osnovnih i 32 srednje škole, sa preko 2.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u proteklih 10 godina bilo oko 2.600 radova.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color