Naslovna
Novosti - decembar 2017. PDF Štampaj E-pošta
LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2018. 

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera. 
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, fotografije i video priloga.
U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu su i pravila međunarodnog takmičenja kao i bogata referenc lista linkova i izvora.
Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.
 
dec 
 
Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa. 

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video pruručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku. 

Posebne teme za školsku 2017/18 godinu:

Na Samitu o održivom razvoju 2015. godine, države članice Ujedinjenih nacija usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja radi iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena. Ovi, globalni ciljevi i širi program održivosti idu mnogo dalje od milenijumskih ciljeva iz 2000. godine i bave se osnovnim uzrocima siromaštva i univerzalnom potrebom razvoja za dobrobit svih ljudi. 
Jedan od ciljeva je i “Održivi gradovi i zajednice” i to će biti tema za školsku 2017/18 godinu.
Pristigli radovi na tu temu učestvovaće ravnopravno u takmičenju sa ostalim radovima, ali će biti vrednovani i kao zasebna tematska kategorija. Ekoreporteri analiziraju probleme i pojave u lokalnoj sredini, školi ili porodici - npr. korišćenje i ušteda energije i vode, tretman otpada, prirodno i kulturno naslijedje... Postaju svjesni uticaja svog ličnog ili porodičnog stila života odnosno svoje škole i lokalne zajednice na okruženje.

Više o ciljevima održivog razvoja možete pogledati u brošuri ili u videu na linku https://www.youtube.com/watch?v=oDfaqFg3aOI

„Eko škole”, jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), omogućavaju implementaciju Agende 21 u obrazovnim ustanovama i njihovim lokalnim zajednicama.
Zasniva se na sljedećim principima: podizanje ekološke svijesti kod učenika i ostalih zainteresovanih strana za program, upoznavanje i rješavanje problema vezanih za životnu sredinu i održivi razvoj u ustanovama i na lokalnom nivou (učenje i sprovođenje praktičnih akcija) te uspostavljanje integrisanog sistema za ekološko upravljanje u školama i vrtićima.
Od školske 2016/17 godine, ovaj program u Crnoj Gori sprovodi Zavod za školstvo. U pilot fazi se nalazi preko 30 obrazovnih institucija pa se pozivaju mladi eko-reporteri iz tih ustanova da izvještavaju o raznim aktivnostima za ispunjavanje uslova i dobijanje sertifikata “zelena zastava”.
Pristigli radovi na temu “Eko-škole” učestvovaće u takmičenju sa ostalim radovima, ali će biti vrednovani i kao zasebna kategorija.

Konkurs “Young reporters for the environment” ima tri nove teme medjunarodne saradnje za učesnike od 15 do 18 godina: “Održivi gradovi i zajednice”, “Održiva potrošnja i proizvodnja” i “Očuvanje klime”. U pitanju su ciljevi 11, 12 i 13 sa liste Ciljeva održivog razvoja UN do 2030. godine.

Ovo podrazumijeva saradnju srednjih škola iz dvije zemlje i izradu zajedničkog članka na engleskom jeziku.

U pripremi može poslužiti i UNESCO publikacija “Green Skills and Lifestyles Guidebook”.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Trenutno je 1 gost na vezi

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color