Naslovna
Novosti - mart 2018. PDF Štampaj E-pošta

GODIŠNJI SKUP KOORDINATORA PROGRAMA MLADI EKO-REPORTERI

U Svetom Bernardinu izmedju Pirana i Portoroža, na slovenačkoj obali, od 01. do 04. marta 2018. održan je godišnji skup medjunarodnih koordinatora programa “Mladi eko-reporteri”.


(foto: www.facebook.com/pg/yre.global)

Goste su na otvaranju pozdravili gradonačelnik Piter Bosman i Petra Čad iz Nacionalne turističke organizacije, koji su ukazali da je Slovenija prva zelena zemlja na svijetu. Učesnicima su se potom obratili: Boris Šušmak, član borda direktora Fondacije za ekološku edukaciju (FEE) i predsjednik medjunarodnog žirija na takmičenjima "Mladi ekoreporteri" i "Za manje smeća” te Danijel Šafer, izvršni direktor FEE, koji je podsjetio da ova fondacija ima 96 članica u 76 zemalja te da u narednom periodu predstoji jačanje obrazovnog sektora o održivom razvoju.

Gregor Cerar i Lucija Marovt, iz slovenačke organizacije DOVES, koja je i bila domaćin ovog skupa, sa ponosom su istakli  da sprovode svih pet FEE programa: “Plava zastavica”, “Eko škole”, “Mladi ekoreporteri”, “Učimo o šumama” i. “Zeleni ključ”. Ekoreporteri su sastavni dio eko škola Slovenije, a u realizaciji programa saradjuju sa dnevnim listom “Delo” i Fakultetom društvenih nauka i medija iz Ljubljane.U nastavku, Gošja Lušček, direktorka programa "Young reporters for the environment" ("Mladi ekoreporteri") je predstavila aktivnosti iz protekle godine. Program se danas primjenjuje u 34 zemlje sa učešćem od oko 300 hiljada učenika i studenata. U toku je III faza kampanje „Litter less” („Za manje smeća”) kao i učešće mladih ekoreportera na svjetskim konferencijama. Planirano je i podizanje starosne granice učesnika na 25 godina kako bi se uključili studenti završnih godina fakulteta, prije svega novinarstva i medija, a predvidjeno je i veće angažovanje nekadašnjih učesnika takmičenja u promociji programa. Rezultati rada su prikazani i u kratkom video-klipu.

Tokom trodnevnog rada, predstavnici nevladinih organizacija iz Južne Afrike, Malte, Sjedinjenih američkih država, Indije i Grčke predstavili su svoja iskustva i rezultate u sprovodjenju ovog programa koji se već 24 godina odvija pod okriljem Fondacije za ekološku edukaciju. Posebno formirane radne grupe su se bavile vrednovanjem članaka, fotografija i video radova iz prethodnih godina kako bi se nacionalnim operaterima pokazao sistem ocjenjivanja i rad medjunarodnog žirija. Predstavljeni su i projekti „Google classroom” i „Globe programe”.Džuli Saito iz UNESCO-a održala je motivacioni govor o ciljevima obrazovanja o održivom razvoju i najavila je Misiju mladih ekoreportera u Almadi u Portugalu sredinom marta koja će okupiti 40 učesnika iz 24 zemlje, medju kojima je i Milo Radonjić iz Kotora.

Domaćini skupa organizovali su i obilazak Postojnske jame, koja se nalazi na UNESCO listi Svjetske baštine kao i Ljubljane, koja je 2016. godine osvojila prestižnu titulu Zelene prijestonice Evrope.
Naredni skup medjunarodnih koordinatora programa biće održan 2019. godine u Kini kada će biti obilježeno i četvrt vijeka postojanja Mladih eko-reportera.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color