Naslovna
Novosti - april 2019. PDF Štampaj E-pošta
PROGLAŠENI NAJBOLJI MLADI EKOREPORTERI U CRNOJ GORI U 2019. GODINI

Dodjelom priznanja i prigodnih nagrada najboljim učesnicima, završen je konkurs ”Mladi ekoreporteri” koji je, po dvanaesti put, organizovalo NVU „EKOM”. u sklopu programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE). Posebne teme 2019. godine su bile: “Odgovorna proizvodnja i potrošnja” i “Eko škole”.
 
  
(foto: MORT)

Svečanost je održana 22. aprila 2019. godine u Podgorici. Nagrade najboljima je uručila Ivana Vojinović, generalna direktorica Direktorata za životnu sredinu u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je i ovogodišnji pokrovitelj i domaćin. Prisutne je u ime organizatora pozdravio Saša Karajović, izvršni direktor EKOM-a.

Na konkurs je stiglo preko 480 radova iz 33 osnovne i 16 srednjih škola. U pripremi je pomagalo 76 profesora mentora.

Nakon selekcije, u konkurenciji za nagrade bilo je ukupno: 35 tekstova, 60 fotografija i 20 video klipova. Pristigle radove je početkom aprila 2019. vrednovao desetočlani nacionalni žiri i odabrao najbolje u četiri tematske i dvije starosne kategorije 11-14 godina i 15-18 godina.

Ovdje možete pogledati galeriju fotografija i listu svih nagrada i plaketa.

Žiri je radio u sastavu: Dragica Šaković, urednica u dnevnom listu ”Pobjeda”; Nikola Malović i Jelena Vukasović, profesori književnosti; Milo Radonjić, novinar i PR menadžer; biolozi: mr Vasilije Bušković, mr Marijana Krivokapić; mr Aleksandra Ivanović i Nemanja Malovrazić; Anto Baković, fotograf iz Mediteranskog centra za fotografiju. i Tatjana Đurović, turizmolog i nekadašnji višestruki učesnik konkursa.

Osnovna škola „Aleksa Bećo Đilas” iz Mojkovca je na konkurs poslala preko 60 radova, a Gimnazija „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja, Srednja stručna škola iz Bara i Srednja stručna škola „Spasoje Raspopović” iz Podgorice preko 30. ”EKOM”, kao organizator konkursa, dodjelio je priznanja za selekciju radova o ekološkom aktivizmu: Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi iz Nikšića, Srednjoj stručnoj školi “Spasoje Raspopović” iz Podgorice, Gimnaziji „Tanasije Pejatović” iz Pljevalja te osnovnim školama: „Dr Dragiša Ivanović” i „Božidar Vuković Podgoričanin” iz Podgorce, „Salko Aljković” iz Pljevalja i „Braća Ribar” iz Zatona. Gimnaziji „Niko Rolović” iz Bara dodjeljena je plaketa za selekciju radova o odgovornoj proizvodnji i potrošnji.

Od 22. aprila na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, mogu se pogledati odabrani radovi ovogodišnje produkcije, a on-line glasanje traje do 05. juna, kada će na Svjetski dan zaštite životne sredine biti proglašeni najbolji radovi po mišljenju publike.

Na osnovu plasmana, tematike kojom se bave, ispunjenosti kriterijuma i godišta autora, biće odredjeni radovi za medjunarodni konkurs „Young reporters for the Environment” tokom maja mjeseca. gdje će radove ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici međunarodnih organizacija FEE, UNESCO, UNEP, EEA... Proglašenje najboljih se očekuje 5. juna 2019. godine.

U periodu od 2008. do 2018. godine najbolji mladi ekoreporteri Crne Gore osvojili su 24 medjunarodne nagrade, a zahvaljujući trogodišnjoj kampanji „Manje smeća” (“Litter less”) učestvovali su i u ekološkim misijama u Kopenhagenu, Stokholmu i Nikoziji.

Učešće u programu „Mladi ekoreporteri” u Crnoj Gori je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini, da bi do danas učestvovalo preko 90 obrazovnih institucija, sa preko 2.000 učenika i 100 profesora mentora, a u konkurenciji za nagrade je u do sada je bilo oko 3.000 radova.

Nekoliko poslednjih godina dodjela priznanja najboljim ekoreporterima Crne Gore uključena je u “Global Action Day” Fondacije za ekološku edukaciju.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color