Naslovna
Novosti - novembar 2020. PDF Štampaj E-pošta

LITERATURA ZA PRIPREMU RADOVA MLADIH EKO-REPORTERA 2020/21.

Medjunarodna koordinacija programa “Young reporters for the environment” pripremila je 2015. godine priručnik za učesnike i mentore za pripremu radova mladih eko-reportera.
Autor je Pedro Marcelino iz Portugala, nekadašnji mladi eko-reporter i dugogodišnji član žirija.

Kroz nekoliko poglavlja možete saznati: nešto više o istorijatu i programu Mladih eko-reportera te kako funkcioniše program. U dijelu za učesnike date su osnove pisanja, pripreme fotografija i video priloga.

U dijelu za mentore dati su primjeri aktivnosti i savjeti za uključivanje u školski program. Tu je i bogata referenc lista linkova i izvora. Ovu publikaciju prate i 3 šestominutna video klipa, Vin Le i Kristin Rodrigo nekadašnji učesnici takmičenja iz Kanade pokazali su na popularan način kako da pripremite takmičarske radove.

Prevod priručnika (.pdf 37,4 MB)  i video priloga za Crnu Goru pripremila je NVO “EKOM”, operater programa.

Na linku www.yre.global/video-tutorials možete pogledati video priručnike. U opciji “settings” mogu se podesiti titlovi na našem jeziku.

Posebne teme za školsku 2020/21. godinu:

Na Samitu o održivom razvoju 2015. godine, države članice Ujedinjenih nacija usvojile su Program održivog razvoja do 2030. godine, koji sadrži 17 ciljeva održivog razvoja radi iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanje pitanja klimatskih promjena. Ovi, globalni ciljevi i širi program održivosti idu mnogo dalje od milenijumskih ciljeva iz 2000. godine i bave se osnovnim uzrocima siromaštva i univerzalnom potrebom razvoja za dobrobit svih ljudi.  

Više o ciljevima održivog razvoja možete pogledati u brošuri ili u videu . Vezu Mladih ekoreportera i Ciljeva održivog razvoja do 2030.godine možete pogledati u ovom materijalu . Posebni nastavni planovi za sve ciljeve održivog razvoja mogu se naći u publikaciji „Lesson Plans”.

U pripremi mogu poslužiti i UNESCO publikacija “Green Skills and Lifestyles Guidebook” i priručnik “Education for Sustainable Development Goals - Learning Objectives”.

„Eko škole”, jedan od pet programa Fondacije za ekološku edukaciju (FEE), omogućavaju implementaciju Agende 21 u obrazovnim ustanovama i njihovim lokalnim zajednicama.

Zasniva se na sljedećim principima: podizanje ekološke svijesti kod učenika i ostalih zainteresovanih strana za program, upoznavanje i rješavanje problema vezanih za životnu sredinu i održivi razvoj u ustanovama i na lokalnom nivou (učenje i sprovođenje praktičnih akcija) te uspostavljanje integrisanog sistema za ekološko upravljanje u školama i vrtićima.

Od školske 2016/17 godine, ovaj program u Crnoj Gori sprovodi Zavod za školstvo. Stoga se pozivaju mladi eko-reporteri iz tih ustanova da izvještavaju o raznim aktivnostima za ispunjavanje uslova i dobijanje sertifikata “Zelena zastava”.

U pripremi radova može poslužiti i Eco Schools publikacija “Positive Actions for the Sustainable Development Goals”.

Tokom decembra biće objavljeni novi formulari za prijavu radova.

Sve aktuelnosti pratite na: www.facebook.com/ekoreporteri.

 

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color