Naslovna
Novosti - decembar 2020. PDF Štampaj E-pošta

PREDSTAVLJAMO USPJEŠNE MLADE EKOREPORTERE CRNE GORE

Jovana Damjanović, učenica OŠ „Dr Dragiša Ivanović“, Podgorica; pobjedila je na nacionalnom konkursu “Mladi ekoreporteri 2020” u kategoriji članaka (12-15 godina) sa radom ”Da li plače Suza Evrope?” kao i u online glasanju posjetilaca sajta www.mladi-ekoreporteri.org.me.

Jovana je u septembru 2020. na medjunarodnom konkursu "Young reporters for the Environment" u istoj kategoriji osvojila drugo mjesto sa radom “Is the Teardrop of Europe weeping?” .

Jovana u svom radu ima i veliku podršku mentorke prof. Danke Odalović. 

Mladi ekoreporteri Crne Gore: Jovana Damjanović i Nikola Kovač

Nikola Kovač učenik OŠ ”Savo Ilić”, Dobrota učestvovao je na konkursu „Mladi ekoreporteri 2020”, na kome je ostvario slijedeće rezultate:

-  u kategoriji eko članak (uzrast od 12 do15 godina), rad “Kad Suza Evrope suzama opomene” osvojio je treće mjesto na nacionalnom konkursu
-  u kategoriji eko fotografije (uzrast od 12 do15 godina), rad “Samo vas gledam” osvojio je drugo mjesto na nacionalnom konkursu
-  isti rad „Samo vas gledam “ u kategoriji eko fotografije (uzrast od 12 do15 godina) je osvojio prvu nagradu na online glasanju na sajtu www.mladi-ekoreporteri.org.me.

U okviru medjunarodne saradnje na konkursu “Young reporters for the Environment 2020” članak mladih freelancera Nikole Kovača iz Kotora i Luisa Martinsa iz Brage (Portugal) gdje je obradjena tema odlaganja otpada u dva grada Svjetske baštine – Kotoru i Portu , osvojio je specijalnu nagradu.

Nikola u svom radu ima i veliku podršku mentorke prof. Aleksandre Sindik Milićević.

U toku je nova sezona programa Mladi ekoreporteri a najuspješniji osnovci u prošloj školskoj godini pozivaju na učešće i u novoj školskoj godini.

Evo šta Vam Jovana poručuje:

“Program Mladi ekoreporteri pruža mi mogućnost da iskažem svoje mišljenje o bitnim ekološkim problemima. Takmičenja u okviru ovog programa omogućavaju mi da predložim načine za rješavanje lokalnih i najvažnijih globalnih problema koji se odnose na očuvanje prirode, zagađenje životne sredine i klimatske promjene.

U takmičarskoj atmosferi, unaprjeđujem svoja znanja i dobijam šansu da probleme i rješenja značajna u lokalnoj sredini predstavim i međunarodnoj javnosti. Istovrememo, različite kategorije: fotografija, ekološki članak, video, fotopriča, podstiču me na širenje sopstvenih potencijala. Svoje stavove mogu da prikažem kroz spoj znanja o ekologiji i izražavanja u formi novinarskog članka ili kroz digitalno-umjetničke forme komunikacije.

Učešće u Programu “Mladi ekoreporteri” je izazov koji podstiče moju kreativnost, takmičarski duh i želju da širim svoja saznanja u oblasti zaštite životne sredine. Zato želim da pozovem učenike iz Crne Gore da se uključe u što većem broju u novi ciklus takmičenja koji će biti organizovan u 2021. godini, kako bismo na što kvalitetniji način prezentovali naše ideje za ostvarivanje obećanja o Crnoj Gori kao ekološkoj državi!”

Evo šta Vam Nikola poručuje:

“Pozdrav svima s plaže Kalardovo kraj Tivta!

Zašto se nalazim ovdje? Pandemija koronavirusa spriječila nas je da ove godine prisustvujemo ceremoniji podizanja „Plave zastavice“ 5. juna. Ja nisam želio da se tradicija prekine i baš zato sam danas tu sa svojom diplomom. Već treću godinu zaredom učestvujem na konkursu mladih eko-reportera, a uspjeh nikada ne izostane. Za ovo kratko vrijeme osvojiti pet nagrada na nacionalnom, a zatim drugo i treće mjesto na međunarodnom takmičenju „Young reporters for the environment“, priznaćete, nije mala stvar.

Volim da se upuštam u nove avanture, pa sam odlučio da budem dio takmičenja „International Collaboration“, gdje sam zajedno s mojim YRE kolegom Luisom Martinsom osvojio specijalnu nagradu za eko članak „Trash-a burried nightmare“.

Osvojiti takvo priznanje u veoma oštroj i jakoj konkurenciji za mene je ogromna čast i privilegija. Diploma koju upravo držim u rukama biće mi povod da nastavim da se trudim i naravno da se i ove godine prijavim za isto takmičenje. Najviše sam ponosan na to što sam stekao novog prijatelja iz daleke Portugalije, a naročito mi je drago što su moji vršnjaci širom svijeta svjesni problema s kojim se suočava naša planeta.

Zato, drugari, pišite, istražujte, takmičite se. Samo se na taj način neće zaustaviti misija mladih ekoreportera, uprkos svim iskušenjima.”

#YRE #youngreportersfortheenvironment #FEE #YREInt #youngreporters

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color