Naslovna
Novosti - februar 2009. PDF Štampaj E-pošta

POZIV SREDNJIM ŠKOLAMA CRNE GORE ZA UČEŠĆE U PROGRAMU ”MLADI EKO - REPORTERI” 

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” poziva učenike i profesore srednjih škola Crne Gore da se tokom februara i marta 2009. godine priključe programu „Mladi eko-reporteri“, koji se organizuje u vidu konkursa za najbolji ekološki članak i fotografiju a prema utvrdjenim propozicijama.

Iskustva iz pilot faze u kotorskim školama pokazuju da je najbolje ukoliko profesori predlože učenike koji bi učestvovali u programu i tada bi predstavnik NVO održao sastanak sa njima i pojasnio pravila učešća. Moguć je individualni rad ili u grupama. U principu, to ne zahtijeva preveliko angažovanje učenika i nastavnika – moguće je prezentanciju programa uraditi tokom jednog školskog časa, u sklopu rada neke od sekcija ili kao vannastavnu aktivnost. 

Pristigli radovi (članci i fotografije), ukoliko budu ispunili kriterijume programa, biće objavljeni na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, a oni najbolji prema odluci žirija, 22. aprila 2009. na Dan planete Zemlje, biće publikovani u posebnoj brošuri i stiču pravo da se takmiče u medjunarodnoj konkurenciji. Učenike i profesore očekuju prigodne nagrade i adekvatna medijska promocija.

Podsjećamo da je NVO ”EKOM” pokrenula pilot fazu programa u Crnoj Gori, koja je uspješno sprovedena tokom marta i aprila 2008. godine u dvije srednjoškolske ustanove u Kotoru - Gimanziji i Srednjoj pomorskoj školi.
Fotografija pod nazivom „Da li su kontejneri premali za kabasti otpad ?!“ Dragana Grosa, učenika Srednje pomorske škole u Kotoru dobila je specijalnu nagradu za originalnost na medjunarodnom konkursu „Mladi eko-reporteri 2008“.
Na ovom takmičenju je učestvovalo ukupno 24 fotografije i 28 članaka koje su pripremili srednjoškolci iz 11 zemalja. Crna Gora je po prvi put konkurisala sa po 3 teksta i fotografije učenika kotorske Gimnazije i Srednje pomorske škole, koji su odabrani tokom maja 2008. godine.

Od školske 2008/09. godine predvidjeno je proširivanje programa i na ostale srednje škole u Crnoj Gori kao i pokretanje web stranice www.mladi-ekoreporteri.org.me, koju finansira Ministarstvo turizma i zaštite životne sredine. Program „Mladi eko-reporteri“ je dobio i podršku Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore. 

Odgovorno lice za realizaciju projekta

Saša Karajović, nacionalni koordinator programa  
(mobilni telefon: 069 05 05 44)

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
YRE

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color