Naslovna
Novosti - april 2013 PDF Štampaj E-pošta
NA OVOGODIŠNJE KONKURSE STIGLO PREKO 260 RADOVA MLADIH EKOREPORTERA  

Nevladina organizacija ”EKOM - Udruženje za ekološki konsalting u Crnoj Gori” šestu godinu zaredom organizuje program „Mladi eko-reporteri“ u Crnoj Gori.
Učešće u programu je raslo sa 2 pilot škole u Kotoru u 2008. godini na 16 srednjih škola iz Bara, Kotora, Tivta, Cetinja, Nikšića, Žabljaka, Kolašina, Pljevalja, Berana i Podgorice i po prvi put 3 osnovne škole iz Herceg Novog, Risna i Tivta u 2013. godini. U konkurenciji za nagrade je preko 240 radova srednjoškolaca  (145 fotografija, 52 fotopriče, 28 članaka i 16 video radova) te 21 rad osnovaca.

Pristigli radovi biće objavljeni na web stranici www.mladi-ekoreporteri.org.me, a oni najbolji prema odluci desetočlanog nacionalnog žirija, uoči Dana planete Zemlje, biće publikovani u posebnoj brošuri i stiču pravo da se takmiče u medjunarodnoj konkurenciji tokom maja mjeseca. Učenike i profesore očekuju prigodne nagrade i adekvatna medijska promocija. Svečana dodjela nagrada je predvidjena za subotu 20. aprila u Podgorici, čime se NVO "EKOM" pridružuje mreži svjetskih nevladinih organizacija "Earth Day network".

Najbolji radovi iz zemlje (po jedan članak, fotografija i video rad u tri starosne kategorije učesnika 12-15, 16-18 i 19-21 godine) prevode se na engleski jezik i šalju na medjunarodno takmičenje gdje će radovi ocjenjivati ugledni žiri u kome se nalaze predstavnici FEE, UNESCO, UNEP, EEA, The Times, National Geography i Wrigley (sponzor kampanje "Litter less").
Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je međunarodna omladinska mreža koja je uključena u obrazovanje za održivi razvoj, a koju koordinira Fondacija za ekološku edukaciju (FEE), sa sjedištem u Kopenhagenu. Mladi eko-reporteri, uzrasta od 12 do 21 godine, u više od 25 zemalja, do početka aprila su istraživali lokalne ekološke probleme i teme kao što su otpad, gradovi, obala, energija, voda, klimatske promjene, biodiverzitet...

Podsjećamo da su radovi iz Crne Gore već osvajali nagrade na medjunarodnim takmičenjima 2008, 2009 i 2011. godine, a prošle godine na dva medjunarodna konkursa "Young reporters for the Environment" (Mladi ekoreporteri) i "Litter less" (Za manje smeća), ekoreporteri iz Crne Gore osvojili su jednu super nagradu, 5 prvih i 1 drugu nagradu, te po broju osvojenih priznanja u konkurenciji 19 zemalja zauzeli su prvo mjesto, ispred vršnjaka iz Malte, Kanade, Kine, Rumunije, Njemačke ... Krajem oktobra 2012. godine, sedmoro naših ekoreportera učestvovalo je u medjunarodnoj ekološkoj misiji u Kopenhagenu.

 
< Prethodno   Sledeće >
Wrigley
Earth Day Network

Anketa

Da li je Crna Gora ekološka država?
 
radioRADIO DžINGLOVI:
 
Mladi Ekoreporteri Facebook
 
YRE on Facebook Facebook

Pretraga sajta

Ko je online

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color