Naslovna
Young Reporters for the Environment - YRE PDF Štampaj E-pošta

Mladi eko-reporteri (Young Reporters for the Environment - YRE) je program Fondacije za ekološku edukaciju (Foundation for Environmental Education - FEE) osmišljen za učenike i profesore srednjih škola. Trenutno u programu učestvuje preko 400 škola iz 17 zemalja svijeta (uglavnom Evrope).

Osnova programa je međunarodna web stranica http://youngreporters.org/ koja povezuje učenike i škole, osigurava im prikupljanje i razmjenu podataka te istovremeno funkcioniše kao informativna agencija preko koje učenici sprovode svoje projekte, formiraju timove, sarađuju, objavljuju članke i fotografije te informišu javnost o problemima zaštite okoline.

Program se može sprovoditi kroz redovan nastavni proces, te kroz vannastavne aktivnosti iz područja biologije, geografije, fizike, hemije, istorije, informatike, stranih jezika i drugih predmeta.

Svaka grupa mladih eko-reportera uključena u program može definisati sopstveni istraživački projekt o lokalnim problemima okoline u okviru jedne od sedam tema:

1) poljoprivreda,
2) gradovi,
3) obala,
4) energija,
5) otpad,
6) voda i
7) klimatske promjene.

Projekt mora biti osmišljen tako da učenici prikupljaju i obrađuju informacije o okolini te da ih kroz različite medije prenose lokalnoj javnosti.

Mladim eko-reporterima koji žele da sarađuju sa vršnjacima iz drugih gradova u zemlji odnosno iz drugih država, web stranica pruža alate za povezivanje sa školama u svijetu koje se u okviru svojih projekata bave istim problemima životne sredine. 

 

YRE
 

 

 

Login


Zaboravili ste lozinku?

[+]
  • Narrow screen resolution
  • Wide screen resolution
  • Increase font size
  • Decrease font size
  • Default font size
  • fresh color
  • warm color